Нескорені та незламні: із заблокованої «Азовсталі» евакуювали понад 260 бійців

19.05.2022
Нескорені та незламні: із заблокованої «Азовсталі» евакуювали понад 260 бійців

Оборонці Маріуполя за будь-яких обставин — Герої України. (Фото зі сторінки Євромайдан SOS (fb).)

Я не знаю, що відчуває дружина, якій пише чоловік із заблокованого Маріуполя: «Пишу тобі майже з того світу... Ми навряд чи побачимося, мала. Кільце навколо «Азовсталі» стискається».

 

Ці рядки отримала  Наталія Зарицька, чоловік якої перебуває в підвалах «Азовсталі», та оприлюднила журналістам 10 травня. Я не знаю, що відчуває чоловік, який змушений це написати і розуміє, що його чекає далі.

 

«Він каже, що полону не буде, не буде такого подарунку ворогові. Буде бiй до останньої краплі крові. Чоловік схуд на 20 кілограмів, пожовтів, змінилися очі, та він, як завжди, сильний духом і тілом. Я вірю, що побачу його», — додала Наталя Зарицька.
    

Але я знаю, що відчуває кожна притомна людина, на очах якої відбувається ця трагедія, — біль, лють, вину і безсилля від того, що нічого не можеш вдіяти.

 

Так, ми підписували петицію, поширювали інформацію. Хтось виходив на масові акції за кордоном, а хлопці з Kalush Orchestra навіть говорили про це на весь світ просто зі сцени конкурсу «Євробачення».

 

Дружини заблокованих на «Азовсталі» військових разом із співачкою Русланою дали в неділю пресконференцію в Туреччині, закликаючи лідера країни Реджепа Таїпа Ердогана посприяти визволенню їхніх рідних. Але цього все одно здавалося замало. Паралельно свою роботу вела українська влада.
    

І ось увечері 16 травня агенція Reuters із посиланням на свідка на місці подій поінформувала, що з «Азов­сталі» виїхали близько 10 автобусів з українськими захисниками. Згодом і російські телеграм-канали повідомили, що перших важкопоранених українських бійців із Маріуполя привезли до ОРДО.
    

Після першої години ночі 17 травня термінову заяву оприлюднило Головне управління розвідки Міноборони України, в якій повідомило, що спільно з ЗСУ, Держприкордонслужбою, Нацгвардією, СБУ, Нацполіцією та полком «Азов» здійснюють операцію з порятунку захисників Маріуполя.

 

«З «Азовсталі» до лікарні в місті Новоазовськ уже евакуйовано 53 важкопоранених українських військових, де їм нададуть необхідну медичну допомогу, — йдеться у повідомленні. — Також 211 осіб уже доставлено в селище Оленівка гуманітарним коридором. Для найшвидшого повернення українських героїв буде здійснено процедуру обміну».

 

Нагадаємо, що і Новоазовськ, і Оленівка — це окупована територія так званої «ДНР».
    

Водночас у вівторок зранку віцепрем’єрка Ірина Верещук повідомила про евакуйованих 52 бійців.

 

«Азовсталь»: гуманітарна операція триває. В інтересах збереження життів учора було еваку­йовано 52 важкопоранених наших військовослужбовців, — ідеться в її дописі на фейсбуці. — Після стабілізації стану ми їх обміняємо на російських військовополонених. Працюємо над подальшими етапами гуманітарної операції. Дасть Бог, усе буде добре».

    

Звісно, є побоювання, щоб не вийшло так, що з вогню наші хлопці та потрапили в полум’я.

 

«Хочу наголосити: українські герої потрібні Україні живими. Це наш принцип. Думаю, що ці слова розуміє кожна адекватна людина», — зазначив у своєму відеозверненні президент Володимир Зеленський.
    

За даними дружин оборонців Маріуполя, на території «Азовсталі» перебувало приблизно 700 поранених.

 

«Ситуація з пораненими жахлива. Коли говоримо про поранення — це коли немає руки або ноги, перебиті внутрішні органи, величезні травми. Для «азовців» якийсь осколок у нозі чи поверхневі пошкодження — це навіть не поранення. Антибіотики є в дуже обмеженій кількості для особливо тяжких операцій. Люди з ампутаціями і важкими пораненнями зараз лежать без знеболювальних і просто терплять біль. Кінцівки ампутують навіть із маленькими ушкодженнями, без знеболювальних — просто ріжуть наживо. Їхні побратими це все спостерігають», — розповіли дружини воїнів на згаданій пресконференції.
    

Водночас лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв повідомив, що турецька влада пропонувала міністру оборони рф Сергієві Шойгу евакуювати українських військових з «Азовсталі» через порт у Бердянську до Туреччини, де б вони мали перебувати до кінця війни.

 

Але Шойгу відмовився і заявив, що захисники Маріуполя мають здатися. На обмін російських полонених російська сторона також не погодилася.