Україна планує вивозити зерно морським коридором з суден цивілізованих країн - Зеленський

17:39, 11.06.2022
Україна планує вивозити зерно морським коридором з суден цивілізованих країн - Зеленський

Україна готова експортувати зерно морським коридором під прапорами тих держав, яким можна довіряти

У разі створення морського коридору, Україна готова вивозити морем зерно кораблями цивілізованих країн, оскільки будь-яким пропозиціям росії не довіряє.
 
Як інформує Україна молода, про це президент Володимир Зеленський  сказав під час Азійського саміту з безпеки «Діалог Шангрі-Ла».
 
«Ми говорили з посередниками – з Турецькою Республікою, з ООН, з Великою Британією, Канадою, багатьма європейськими державами. Сьогодні обговорюється формат. Я вважаю, що незважаючи на те, що там росія пропонує, ми їм не віримо. 
 
Ми готові говорити з цивілізованим світом і тому підтримуємо формат, коли буде зроблений безпечний коридор транспорту, морський коридор з кораблів наших партнерів, по якому ми можемо експортувати зерно. Якщо цього не буде зроблено, якщо це не буде коридор під прапорами держав, яким можна довіряти через те, що вони в полі права діють і працюють, то тоді це неможливо», - зазначив Зеленський.
 
Крім того, за його словами, паралельно розробляються інші плани щодо експорту зерна з Балтійськими державами і з Польщею.
 
«Ми проговорюємо формати залізничного експорту, ми вже це робимо - уже експортуємо більше 2 млн тонн щомісяця, але для нас цього замало, бо морем ми можемо експортувати 10 млн тонн на місяць», - пояснив Президент.
 
Водночас глава держави наголосив, що з перших хвилин повномасштабної війни проти України росія заблокувала наші порти на Чорному морі за допомогою свого флоту, а за час війни російські військові атакували, зокрема, й мирні торговельні судна, також били ракетами по нашій портовій інфраструктурі.
 
«Чорне море на сьогодні – найнебезпечніше море світу. І це виключно провина росії. Хоча ще 23 лютого цього року, у переддень війни, в Чорному морі було можливе вільне й безпечне мореплавство», - підкреслив Президент.
 
Як повідомляла УМ, Сполучені Штати Америки попередили 14 країн не купувати в росії крадене українське зерно, адже кораблі рф заповнені саме зерном з України. Серед 14 країн в основному африканські, а також Пакистан, Бангладеш, Шрі-Ланка та Туреччина.