США закликали 14 країн не купувати в рф крадене українське зерно

18:12, 06.06.2022
США закликали 14 країн не купувати в рф крадене українське зерно

Рашисти викрали на окупованих територіях України від 400 тисяч до 500 тисяч тонн зерна

Сполучені Штати Америки попередили 14 країн не купувати в росії крадене українське зерно, адже кораблі рф заповнені саме зерном з України. 
 
Серед 14 країн в основному африканські, а також Пакистан, Бангладеш, Шрі-Ланка та Туреччина.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє The New York Times (NYT). 
 
Представник Держдепартаменту також повідомив, що «Сполучені Штати працюють і з іншими країнами, щоб не допустити продажу зерна, яке, ймовірно, було вкрадено в Україні».
 
У повідомленні Держдепу названо три кораблі, які США підозрюють у перевезенні української пшениці: "Матрос Кішка", "Матрос Позинич" та "Михайло Ненашев".
 
За останній місяць вони курсували між Керченською протокою та різними портами у східному Середземномор'ї, зазначає NYT: іноді заходили до портів Туреччини чи Сирії, в інших випадках, згідно з сайтами, що відстежують пересування суден, перебуваючи у Середземному морі, вимикали транспондери, — мабуть, щоб приховати пункти призначення.
 
«Кремль намагається отримати прибуток від пограбування, продаючи вкрадену пшеницю країнам Африки, які постраждали від посухи, деякі з яких можуть зіткнутися з голодом»,– попередили в Держдепі.
 
«Це великий бізнес, організований на найвищому рівні. Очевидно, що цим займаються агенти у формі та військові країни-агресора»,- пише видання.
 
Попередньо відомо, що російська влада вкрала на окупованих територіях від 400 000 до 500 000 т зерна, вивізши більшу його частину спочатку до Криму.
За поточними цінами 500 000 т — близько $200 млн.
 
Раніше українська військова розвідка в середині травня повідомляла, що найбільш ймовірний пункт призначення російських суховантажів, які вивозять українське зерно, — Сирія, "звідти воно може бути переправлене контрабандою в інші країни Близького Сходу".
 
Втім, як вважають, аналітики заклики не купувати крадене зерно навряд чи зупинять африканські країни. Більше того, 3 червня глава Африканського союзу, президент Сенегалу Макі Салл вже зустрівся в Росії з президентом Володимиром Путіним та обговорив постачання зерна. 
 
Директор Міжнародного інституту стратегічних досліджень HORN Хасан Ханнендже зазначає: багато африканських країн навряд чи вагатимуться, перш ніж купувати зерно, яке поставляється Росією, незалежно від того, звідки воно надходить. 
 
«Африканцям все одно, звідки вони беруть їжу... Потреба в їжі настільки гостра, що їм не потрібно це обговорювати»,– зазначив Ханнендже.
 
Росія та Україна зазвичай забезпечують близько 40% потреб Африканського контитенту у пшениці. Ще у 2021 році ціни на зерно в Африці, за даними ООН, зросли на 23%. Руйнівна посуха поставила на межу голоду 17 млн людей, переважно у деяких регіонах Сомалі, Ефіопії та Кенії.
 
Українська сторона неодноразово наголошувала, що вирішення продовольчої проблеми Африки лежить у площині роботи над припиненням війни, а купівля краденого зерна не допоможе у довгостроковій перспективі. Є "проста відповідь", заявив заступник міністра сільського господарства України Тарас Висоцький: "Припинити бойові дії".
 
Перші повідомлення про розкрадання зерна на окупованих теренах України з'явилися в середині березня. З того часу на російських державних телеканалах відкрито хвалиться "вилученнями". Тобто, Росія має намір продовжувати їх, зазначає видання. 
 
Раніше стало відомо, що Росія вивезла до Сирії близько 100 тисяч тонн украденого в Україні зерна. Його вартість оцінюється у суму понад 40 млн доларів. Це зерно відмовилися купувати в Єгипті та Лівії.

При цьому посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що Туреччина входить до країн, які купують у Росії вкрадене в Україні зерно. Дипломат наполягає на розслідуванні.
 
Як повідомляла УМ, якщо росія не припинить війну, у світі може розпочатися голод. Зерна залишилося на 10 тижнів.