В рф обіцяють розблокувати чорноморські порти України в обмін на розмінування

14:55, 31.05.2022
В рф обіцяють розблокувати чорноморські порти України в обмін на розмінування

Міцна українська оборона чорноморського узбережжя не дає спокою росіянам. (facebook.com/okPivden)

Керівництво росії нібито готове пропустити судна із українським зерном із портів України на чорноморському узбережжі в Середземне море без скасування санкцій.

 

Хоча кілька днів тому рф вимагала зняти санкції задля розблокування маршруту вивезення українського зерна морем, а також задля розмінування акваторії.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив міністр закордонних справ росії Сергій Лавров російським ЗМІ у вівторок.

 

Станеться це лише за однієї умови росіян: якщо "Україна вирішить проблему розмінування прибережних вод".

 

                                     Російська міна поблизу Одеси.

 

"Якщо Київ вирішить проблему розмінування портів, то ВМФ росії забезпечить безперешкодне проходження суден із зерном у Середземне море і далі – до пунктів призначення", - сказав російський дипломат, який неодноразово недотримувався даних обіцянок і перекручував факти на догоду Кремлю.

 

Водночас Лавров ще й поскаржився, що багато країн закрили порти для російських суден.

 

Мало цього, Лавров також заявив, що з російського боку нібито вже давно "гарантовано все, що від них залежить". Натомість західні країни, мовляв, "створили масу штучних проблем і повинні серйозно замислитися, що для них важливіше: робити піар на проблемі продовольчої безпеки або цю проблему вирішувати конкретними кроками".

 

Зазначимо, до війни 90% українського експорту йшло через порти в Чорному морі, які можуть завантажувати танкери, достатньо великі, щоб подорожувати на великі відстані - до Китаю чи Індії - і при цьому отримувати прибуток. Але зараз усі вони закриті.

 

Росія захопила більшу частину узбережжя України, а решту заблокувала флотом із щонайменше 20 суден, включно з чотирма підводними човнами.

 

Як повідомляла «УМ», росія навіть намагалася влаштувати продовольчий шантаж: розблокування портів в обмін на зняття санкцій.