У ВРУ зібрали голоси для висловлення воти недовіри омбудсману Денісовій

12:28, 31.05.2022
У ВРУ зібрали голоси для висловлення воти недовіри омбудсману Денісовій

"Бунт на кораблі", інакше й не назвеш намагання усунення деякими депутатами з посади "неугодної" омбудсмена Денисову. (Фото: Фейсбук Людмила Денісова)

Нардепи зібрали необхідну кількість підписів щодо висловлення недовіри омбудсману Людмилі Денісовій.

 

Як інформує УМ, про це 31 травня повідомила речниця фракції «Слуга народу» Юлія Палійчук у Телеграм.

 

«Депутати зібрали підписи про висловлення недовіри Уповноваженому з прав людини Людмилі Денісовій», - лаконічно написала речниця «слуг».

 

Нагадаємо, що 30 травня стало відомо, що депутати Верховної Ради мають намір висловити недовіру уповноваженій ВР з прав людини Людмилі Денісовій на засіданні 31 травня.

 

За словами самої Денісової, рішення про її звільнення було прийнято нібито після наради у президента. Голова правління ГО "ZMINA. Центр прав людини" Тетяна Печончик зазначала, що конституційних підстав для зняття Денісової немає.

 

Крім того, Денисова 31 травня написала у Фейсбуці, що Голова Глобального альянсу національних інституцій з прав людини GANHRI Маріам Аль-Аттія та Голова Європейської мережі національних інституцій з прав людини European Network of National Human Rights Institutions Сірпа Раутіо звернулися з відкритим листом до Президента України та Голови Верховної Ради України, в якому висловлюють стурбованість можливим ухваленням рішення Парламенту про вотум недовіри Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини.

 

«Вони висловили рішучу підтримку Уповноваженому та наголосили, що надзвичайні обставини в Україні не виправдовують неповагу до мандата, перебування на посаді та стабільності інституції Уповноваженого», - додала омбудсмен й оприлюднила зміст цього листа.

 

Раніше українські медійниці висловили стурбованість та обурення через риторику повідомлень уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової про статеві злочини, скоєні російськими окупантами проти українців під час війни.

 

У зв'язку з цим десятки журналісток підписали відкрите звернення до омбудсмана із проханням скоригувати комунікацію відповідно до етики поширення такої чутливої інформації.

 

Як повідомляла УМ, полонених українських військовослужбовців росіяни жорстоко катують й особливу «увагу» приділяють офіцерам і бійцям «Азову», а жінок примушують до статевих актів. Про це повідомила омбудсман Людмила Денісова 28 травня у Фейсбуці, якій про це розповіли звільнені з полону українські військові, які наразі перебувають на лікуванні.