Полонені «азовці» утримуються в задовільних умовах – дружина командира Прокопенка

09:58, 25.05.2022
Полонені «азовці» утримуються в задовільних умовах – дружина командира Прокопенка

Денис Прокопенко сказав своїй дружині, що ув'язнені не постраждали, але не відразу було зрозуміло, чи міг він вільно говорити під час розмови. (Фото: полк «Азов»/Reuters)

Денис Прокопенко, командир загону Нацгвардії України «Азов» зателефонував своїй дружині Катерині, яка також отримала інформацію, що росіяни утримують українських бійців у задовільних умовах.

 

Як інформує УМ, про це Катерина Прокопенко повідомила в коментарі «The Guardian».

 

Деталі: Після виходу з заводу "Азовсталь" у Маріуполі Денис Прокопенко (Редіс) зміг коротко зателефонувати своїй дружині Катерині. Чи міг він говорити вільно, невідомо.

 

«Він сказав, що у нього все добре, і запитав, як я.

 

Я чула з інших джерел, що умови більш-менш задовільні. Їх годують, дають воду. Умови відповідають вимогам і за цей короткий період вони не зазнали насильства.

 

Що буде далі, ми, звісно, не знаємо, але на даний момент є треті сторони – ООН і Червоний Хрест – які контролюють ситуацію», - повідомила дружина командира «азавців».

 

За наявною інформацією, більшість поранених бійців "Азову" росіяни утримують у в’язниці в селі Оленівка, а менша група важкопоранених бійців перебуває в лікарні міста Новоазовськ на окупованій частині Донецької області.

 

Прокопенко також повідомила, що, наскільки їй відомо, нікого з бійців до Росії не вивозили.

 

Катерина Прокопенко заснувала незалежну організацію для підтримки бійців з "Азовсталі", а це не лише "Азов", а й морпіхи, і прикордонники, і поліцейські.

 

"Мета організації – організовувати щотижневі дзвінки з ув’язненими, розвінчувати російські фейки про наших хлопців, забезпечити їхнє задовільне становище: ліжко, ліки, воду та їжу, а також агітувати за їх швидке звільнення". – розповіла Катерина.

 

За даними "The Guardian", щонайменше 1000 українських бійців, у тому числі членів батальйону "Азов", минулого тижня були перекинуті на територію, яку контролюють Росія, після чого російські війська захопили металургійний завод "Азовсталь" у Маріуполі.

 

Нагадаємо, що 20 травня Міноборони РФ заявило, що всіх бійців з "Азовсталі" виведено і що з 16 травня з бункерів вийшло 2 439 осіб, яких росіяни вважають військовополоненими.

Командир полку Нацгвардії України "Азов" Денис Прокопенко заявляв, що важкопоранені бійці з заводу "Азовсталь" мають будуть доставлені на підконтрольну Україні територію шляхом обміну, а щодо загиблих захисників сподівався, що найближчим часом рідні зможуть поховати їх.

 

Додамо, що Маріуполь був заблокований російськими військами 1 березня. З кінця квітня захисники Маріуполя були заблоковані на заводі "Азовсталь": це представники полку Нацгвардії "Азов", морські піхотинці, прикордонники, поліцейські. Морпіхи просили про "екстракцію", "Азов" – хоча б про евакуацію поранених бійців.

 

Мирних жителів евакуювали на початку травня, але всі варіанти евакуації бійців Росія відкидала довгий час, хоча Туреччина готова була вивезти їх морем і гарантувати, що до кінця війни ті не братимуть участі в бойових діях в Україні.

 

16 травня росіяни продовжили спроби зайти на завод чи заблокувати вихід із бункерів "Азовсталі", а потім заявили, що домовилися з українськими захисниками про вивезення поранених бійців на окуповану територію.

 

У Генштабі ЗСУ заявили, що гарнізон "Маріуполь" виконав бойове завдання і тепер командири мають наказ зберегти життя особового складу.

 

Президент Володимир Зеленський заявив, що захисники Маріуполя мають бути звільнені за процедурою обміну і повернутися додому. У Росії не виключали обмін. 

 

Як повідомляла УМ, під час розбору завалів багатоповерхівки в Маріуполі в районі приміської АЗС-2 по проспекту Миру в підвалі знайшли близько 200 тіл загиблих.