Російські варвари свідомо знищили Національний центр генетичних ресурсів рослин

15:58, 16.05.2022
Російські варвари свідомо знищили Національний центр генетичних ресурсів рослин

Генетичний банк рослин пережив Другу світову війну, однак був зруйнований російськими агресорами вщент

Єдиний в Украіні генетичний банк рослин України та всього світу був повністю знищений окупантами у Харкові.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив доктор сільськогосподарських наук, провідний науковий співробітник інституту рослинництва ім. Юр'єва Сергій Авраменко у Ютубі 
 
«Насіння вже готували до сівби для сортооновлення і з березня співробітники мали вже засівати колекцію. Після того, як прийшов «руській мір», як прийшла ця орда «асвабадітєлєй», все перетворилося на суцільний попіл. Десятки тисяч зразків. 
 
Це світова колекція. У тому числі сорти, яким сотні років, старовинні, яких уже ми не зможемо відновити. Тут було пекло, алюміній поплавився. Вигоріло все», - розповів Авраменко.
 
За його словами, в банку зберігалося понад 160 тис. сортів і гібридів із усього світу. Він наголосив, що на території не було військових чи тероборони.
 
«Це суто наукова установа, яка умисно нищилася, прицільно били саме в те місце, де зберігався банк генетичних ресурсів рослин», - сказав науковець.
 
Банк, що має давню історію, зберігся навіть за часів німецької окупації, однак не пережив військових рф.
 
«Мені сумно казати, що за часів гітлерівської Німеччини, коли в окупації була вся Україна, німці не знищували цієї колекції, а навпаки намагалися зберегти, щось приховати, бо знали, що і їхнім нащадкам це знадобиться. Бо це питання продовольчої безпеки кожної країни. 
 
 
 
 
Селекціонери з усього світу, всіх країн, у тому числі росії, замовляли і одержували зразки з цього генофонду, щоб створювати свої сорти, адаптовані до місцевості», - зазначіив науковець.
 
Як відомо, матеріал для селекції нових сортів сільськогосподарських культур і досліджень зберігався в спеціальних сховищах за мінусових температур.
 
Як повідомляла УМ, понад два місяці російські варвари скидають бомби та обстрілюють інфраструктуру України. За цей період вони знищили або пошкодили понад 250 об’єктів культури.