На острові Зміїний рашисти встановили комплекси ППО «Тор-М2» і «Панцир»

18:08, 13.05.2022
На острові Зміїний рашисти встановили комплекси ППО «Тор-М2» і «Панцир»

Російські окупанти спаплюжили Зміїний символом смерті — літерою Z (Фото: Радіо Свобода, Схеми)

Російські війська, за даними української розвідки, розгорнули на острові Зміїний зенітний ракетно-гарматний  комплекс «Панцир» та ЗРК «Тор-М2», які мають забезпечувати протиповітряну оборону рф ближнього радіуса дії.  
 
Не виключено, що у майбутньому на острові розмістять ракетні комплекси, які дозволятимуть обстрілювати території України. 
 
Як інформує Україна молода, про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький у ефірі загальнонаціонального марафону.
 
«Однозначно, оцінка Головного управління розвідки Міноборони полягає в тому, що це стратегічний об’єкт, який буде використовуватися росією для контролю, по суті, всієї північно-західної частини Чорного моря.
 
 І не випадково саме з перших днів війни рф захопила цей острів і почала встановлювати необхідне обладнання для того, щоб контролювати повітряну, надводну і підводну обстановку в районі цього острова. 
 
А це, по суті, дало можливість рф збирати більш точну розвідувальну інформацію щодо розвитку ситуації саме в цьому регіоні», - пояснив Скібіцький.
 
За його словами, для росіян також важлива й ідеологічна складова острова, адже після того, як був знищений ракетний крейсер «Москва», у ворога зменшились можливості з організації протиповітряної оборони саме в цій частині моря.
 
Скібіцький зазначив, що ворог не полишив планів взяти під контроль острів.
 
На запитання, чи будуть росіяни намагатись посилити свою присутність та встановити комплекси С-300, аби створити так звану «парасольку», він зазначив: 
 
«Можливо, такі плани будуть у подальшому реалізовані, але на сьогоднішній день, і це чітко вже відомо, воєнна розвідка має всі дані стосовно розгортання комплексів ППО на острові Зміїний - це і «Панцир», це і дві пускові установки «Тор-М2», які будуть забезпечувати протиповітряну оборону ближнього радіусу дії. Відповідно, ми не виключаємо, що можуть бути розміщені, хоча і в невеликих кількостях, інші комплекси протиповітряної оборони, а можливо, навіть ракетні комплекси, які будуть дозволяти здійснювати обстріли як надводних, так і наземних цілей на території нашої держави і не тільки нашої».
 
Коментуючи можливість використання росією острова Зміїний у подальшому для ведення воєнних дій на території Придністров’я, представник ГУР не виключив таких спроб ворога.
 
«Ми моніторимо ситуацію, яка зараз розвивається на території так званої Придністровської молдавської республіки. Друге, що необхідно відмітити, загроза можливості саме розширення агресії з території ПМР є. Чому? Тому що там можуть бути створені незаконні збройні формування, ті ж самі «козачі об’єднання». 
 
Там є постійна присутність російських військ - це контингент у Придністров’ї, і безпосередньо в будь-який момент рф може посилити це угруповання за рахунок перекидання саме повітрянодесантних військ на територію Придністров’я, зокрема в Тирасполь. А можливо, здійснити це тільки повітряним шляхом. Для забезпечення цього коридору необхідно і посилення протиповітряної оборони, в тому числі, можливо, комплексами на острові Зміїний», - вважає Скібіцький.
 
Як відомо, 8 травня влучними атаками «Байрактарів» було знищено десантний катер типу «Серна» із ЗРК «Тор», 2 десантно-штурмових катери типу «Раптор», а ще один «Раптор» суттєво ушкоджено.
 
Крім того, на початку минулого тижня збройні сили України завдали ударів з “Байрактарів” по захопленому російськими загарбниками острову Зміїний та знищили ворожий командний пункт.
 
Супутник  Maxar  на північно-східній частині острова зафіксував великі  літери "Z" , якими рашисти спаплюжили Зміїний. Як відомо, ці знаки стали символом повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну і часто використовуються  у російській пропаганді. 
Військова техніка РФ теж часто позначена такою міткою.

Як повідомляла УМ, начальник ГУР Буданов пояснив важливість острова Зміїний. Він запевнив, що Україна боротиметься за острів Зміїний стільки, скільки буде потрібно.