Туреччина пропонує забрати захисників Маріуполя у порту Бердянська - Джемілєв

17:58, 12.05.2022
Туреччина пропонує забрати захисників Маріуполя у порту Бердянська - Джемілєв

Мустафа Джемілєв закликав світ допомогти врятувати військових з Маріуполя (facebook.com/mustafa.abduljemil)

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, а також родини українських військових закликали світ зупинити президента РФ Володимира Путіна та врятувати людей, які боронять Маріуполь.
 
Насамперед вони звернулися до президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана. Туреччина запропонувала свій варіант порятунку захисників.

Сьогодні відбувся брифінг родичів військовослужбовців батальйону "Азов".
 
Як інформує Україна молода, про це йдеться у зверненні родин військовослужбовців Маріупольського гарнізону щодо процедури екстракції.
 
Наприкінці квітня Джемілєв отримав звернення командира «Азова» до Президента Ердогана. Його відразу переклали турецькою мовою і передали лідеру Туреччини.
 
«Маріуполь — наш біль і гордість. Вклад воїнів — захисників Маріуполя в нашу незалежність просто неоціненний. Вони виконали свій обов’язок, але зараз їх треба рятувати. Я отримав листа від командира “Азова” до Президента Ердогана. Ми відразу переклали його турецькою і відправили лідеру Туреччини,— розповів він.
 
Тиждень тому в Україні перебував радник Ердогана. Він розповів, що Ердоган двічі розмовляв з Путіним. І запропонував скерувати корабель в порт Бердянська, оскільки порт у Маріуполі заміновано, спільно з турецькими спостерігачами, й турецька сторона буде гарантом того, що ці бійці до кінця війни будуть гостями Туреччини. 
 
Проте окупанти сказали, що випустять лише мирних жителів, а військові мають здатися у полон. Джемілєв наголосив, що зараз триває пошук варіантів порятунку бійців.
 
 
Мустафа Джемілєв пд час зустрічі з президентом Туреччини Ердоганом 12 березня.
 
Водночас Євгеній Сухарников, батько бійця “Азова”, заявив що його син дуже рідко виходить на зв’язок, щоб сповістити, що він живий і що кільце навколо заводу “Азовсталь” звужується.
 
«Мій син також на “Азовсталі” у пеклі. Вони прямо зараз тримають оборону. Це не просто війна, це бійня. Ми вимагаємо екстракції наших бійців разом з пораненими й полеглими побратимами. Є світова практика. Бійці вилучаються у третю країну, нейтральну. Ми наполягаємо на такому рішенні. Ми запустили петицію із запуском процедури екстракції. Наразі вона набрала півтора мільйона голосів»,— зауважив він.
 
Сухарников також звернувся до президента Ердогана: “врятуйте наший бійців”.
 
«Ми розуміємо всі ризики, але це наш єдиний шанс. Або ми ризикуємо, або дивимось всім світом, як їх там вбивають»,— сказав батько бійця.
 
Наталія Зарицька, дружина бійця полку “Азов” закликала всі світові спільноти, всі країни світу врятувати військових.
 
«Росія чіпляє ярлик неонацистів нашим бійцям і під цим приводом намагається знищити наших рідних. Часу немає. Якщо світ дозволив виростити такого монстра, як Путін, то має взяти на себе відповідальність за його знищення»,— констатувала Зарицька, звернувшись до Ердогана із закликом врятувати солдатів.
 
Вона наголосила, що спільно з іншими родинами  вони надсилали листи  з проханням допомогти до всіх можливих посольств, міжнародних організацій та проводили акції протесту.
 
«Я отримала повідомлення від чоловіка, що “Червоний хрест” і ООН цікавилися лише цивільними. І мій чоловік запитує: “невже ми, бійці, відпрацьований матеріал? Ми допомагали й підтримували цивільних, рятували їх, ділилися продуктами. Невже ми ніхто»,— розповіла дружина військового.
 
Нагадаємо, Сергій Волина звернувся до української влади із закликом терміново деблокувати Маріуполь, адже ситуація у місті – критична.
 
Боєць 2-го батальйону полку “Азов” закликав міжнародну спільноту допомогти пораненим військовослужбовцям, котрі перебувають на заводі «Азовсталь» у заблокованому місті Маріуполь.
 
Петиція до Генеральної асамблеї ООН набрала понад один мільйон підписів. ООН закликали провести процедуру extraction для українських захисників, заблокованих на маріупольській “Азовсталі”.
 
11 травня Папа Римський Франциск зустрівся з дружинами двох українських військових, які тримають оборону на оточеному маріупольському металургійному заводі “Азовсталь”.
 
Як повідомляла УМ, російські загарбники відкинули можливість екстракції українських військових із "Азовсталі". Ватажок угруповання "ДНР" Денис Пушилін підтвердив, що російські сили продовжують спроби захоплення заводу "Азовсталь" у Маріуполі.