Угорщина не блокуватиме вступ України до Євросоюзу – посол Ійдярто

15:05, 10.05.2022
Угорщина не блокуватиме вступ України до Євросоюзу – посол Ійдярто

Надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто (Фото з сайту espreso.tv)

Офіційний Будапешт не блокуватиме членство України в Європейському союзі, коли до цього дійде час.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив Надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто в інтерв'ю телеканалу "Еспресо".

 

При цьому посол зробив таке запевнення за власною ініціативою наприкінці розмови, коли запитання про це від ведучого не прозвучало.

 

"Наприкінці я хочу запевнити вас у тому, що коли почнуть розглядати питання членства України в Європейському Союзі, Угорщина підтримає його", - сказав пан Ійдярто.

 

Також угорський дипломат озвучив офіційну позицію Будапешту щодо російської агресії в Україні:

 

« Росія є країною-агресоркою, військовим агресором. І ми повністю підтримуємо територіальну цілісність і суверенітет України. Ми повністю засуджуємо всі порушення прав людини щодо громадян України. Ми закликаємо міжнародну спільноту, а також українську сторону провести розслідування цих порушень. Ми виступаємо за мир і… як би сказати… підтримуємо кроки Європейського Союзу задля того, щоб допомогти Україні досягти миру».

 

Щодо офіційної позиції Угорщини стосовно можливого вступу України в НАТО пан посол зауважив наступне:

 

«Це питання також часто породжувало непорозуміння між українською громадськістю і, скажімо, угорським політикумом. Ми ніколи не блокували прагнення України вступити в НАТО. Ми блокували дві речі - це мовне питання та питання освіти. Їх вирішували на політичному рівні в деяких інституціях НАТО. Зокрема, міністри закордонних справ і міністри оборони.

 

Це був сигнал, не дуже гарний сигнал. Втім, ми не мали іншого вибору, щоб сказати Україні про те, що НАТО - це не просто військова організація. Вона займається іншими питаннями, зокрема, правами людини, правами національних меншин. Повага до таких прав лежить в основі філософії альянсу. Але якщо говорити про прагнення Україні вступити в НАТО, ми ніколи не були проти цього. Тому, якщо Україна все ще хоче вступити до лав Альянсу, ми не будемо проти цього».

 

Зауважмо, що раніше заступник глави Офісу Президента України Ігор Жовква заявляв, що наразі до Києва не надходили сигнали з Будапешта про намір Віктора Орбана блокувати рух України до ЄС.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні Україна заповнила другу частину анкети-опитувальника для отримання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.