Ідея спільного з РФ європейського дому в минулому – Штайнмаєр

16:59, 08.05.2022
Ідея спільного з РФ європейського дому  в минулому – Штайнмаєр

Франк-Вальтер Штайнмаєр, президент Німеччини заявив, що війна РФ проти України поставила хрест на ідеї спільного європейського дому, озвучену ще президентом СРСР Міхаілом Горбачовим.

 

Як інформує УМ, таку заяву 8 травня Штайнмаєр зробив під час виступу на федеральному конгресі німецьких профспілок DGB повідомило Radio Rur.

 

"Сьогодні, 8 травня, мрія про спільний європейський дім провалилася. Його місце зайняв кошмар. Нинішнє 8 травня – день війни",- заявив він.

 

Штайнмаєр також наголосив на необхідності захисту демократії: "Ми були занадто впевнені, що мир, свобода, процвітання – це само собою зрозуміле. Але ця війна жорстоко дає зрозуміти нам, що ми повинні захищати та захищати нашу демократію — внутрішньо і зовні!".

 

"Напад на Україну – це також напад на ідею ліберальної демократії та цінності, на яких вона ґрунтується: свобода, рівність, повага до прав людини та людської гідності",- додає президент Німеччини.

 

В свою чергу він назвав "підступним  та цинічним зловживанням історією" спроби Путіна провести паралель між перемогою над Третім рейхом у 1945 році та нинішньою агресію проти України.

 

Нагадаємо, що донедавна у відносинах Києва і Берліна виникла додаткова напруга через відмову у візиті Штайнмаєру - українська сторона відмовилась його приймати через багаторічні тісні відносини з Росією, запросивши натомість федерального канцлера.

 

Олаф Шольц визнав, що не хоче їхати до Києва, поки там не побуває президент Франк-Вальтер Штайнмаєр, та натякнув, що чекає від України кроків назустріч для залагодження цієї ситуації.

 

5 травня Штайнмаєр провів телефонну розмову з президентом Володимиром Зеленським, під час якої  запевнив у повній підтримці Німеччиною України. За словами речниці Штайнмаєра, усі непорозуміння з минулого владнали" і Зеленський запросив в Україну федерального президента і канцлера.

 

Як повідомляла УМ, президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр стверджує, що його потенційний візит до Києва українська сторона назвала небажаним.