РФ прагне усунути Україну як конкурента на світовому ринку зерна

14:03, 02.05.2022
РФ прагне усунути Україну як конкурента на світовому ринку зерна

Рашисти вивозять з України зерно та сільськогосподарську техніку

Щоб усунути Україну, як конкурента, на експортних ринках Росії, окупанти завдають авіаудари по зерновій інфраструктурі нашої країни. При цьому зростання ринкових цін йде рф на користь, а світовий голод володимир путін використовує як важелі шантажу.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомила міжнародна агенція Reuters, спираючись на заяву Міністра сільського господарства Німеччини Джемах Оздеміра.
 
Німецький міністр наголосив, що зростання ринкових цін йде Росії на користь. Річ у тім, що РФ та Україна є двома головними конкурентами на світових ринках зерна. Після вторгнення в Україну ціни на пшеницю зросли приблизно на 40%, а постачання з українських портів морем стало неможливим.
 
У Німеччині зростає підозра, що Кремль прагне «в довгостроковій перспективі усунути Україну як конкурента». Водночас РФ цілеспрямовано атакує зернові елеватори, склади добрив, сільськогосподарські угіддя та інфраструктуру. Крім того, вони масово крадуть зерно у місцевих жителів та фактично беруть в рабство фермерів, змушуючи працювати безоплатно.
 
Росія прагне посилити тиск, оскільки використовує починаючий світовий голод як власну зброю та шлях заробітку.
 
Джем Оздемір додав, що Україні треба допомогти збільшити експорт зерна. Це питання порушать на зустрічі міністрів сільського господарства G7 в середині травня. Німецький міністр наголосив, що вони повинні шукати альтернативні способи транспортування.
 
Залізничний транспорт міг би бути способом експорту більшої кількості зерна, проте такий шлях має обмежені можливості. Через різну ширину залізничних колій України та ЄС існує проблема того, що українські потяги не можуть курсувати автоматично по європейській залізничній мережі. Наразі поступово розширюється можливість експорту зерна  наземним транспортом.
 
Володимир Зеленський в інтерв’ю австралійському телеканалу Nine Network заявив, що ризики появи можливого світового голоду вже минули. Росія свідомо перекрила Україні морський шлях для експорту, а також загалом нашої харчової промисловості та металургії, аби мати важелі шантажу на темі голодування.
 
«Це буде велика трагедія для харчової безпеки Європи та всього світу. Зокрема, для країн Азії та Африки, де Україна завжди була надійним партнером»,— наголосив президент.
 
Через російську блокаду Україна може втратити десятки мільйонів тонн зерна. Внаслідок цього продовольчу кризу відчують в Європі теж.
 
Нагадаємо, останнім часом чимало фермерів, які перебувають на тимчасово окупованій території, заявляють, що російські окупанти масово крадуть їхнє зерно.
 
Постанова про «поповнення фонду сільськогосподарської продукції шляхом поставок з України» з’явилася на сайті законодавчих зборів Красноярського краю.
 
Також росіяни вивозять зерно з тимчасово окупованих територій в Луганській, Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях, викрадають сільськогосподарську техніку. Зокрема, в Мелітополі вони украли с/г техніки на 5 мільйонів доларів – і виявили, що вона віддалено виведена з ладу. 
 
Як повідомляє УМ, у місті Кам’янка-Дніпровська Запорізької області окупанти обікрали сільськогосподарське підприємство – викрадено тони зерна та техніка. Силовики відкрили кримінальне провадження.