З «Азовсталі» розпочали евакуацію людей

18:51, 01.05.2022
З «Азовсталі» розпочали евакуацію людей

З блокадного Маріуполя вдалося визволити сотню людей.

Сьогодні, 1 травня, за сприяння ООН розпочалася найважча операція від початку війни — евакуація мирних маріупольців з «Азовсталі». Спецоперація з вивезення людей тривала вже 3 дні. .

Як інформує Україна молода, про це повідомив президент України Володимир Зеленський у Твітері.
 
«Розпочалася евакуація цивільних з Азовсталі. Перша група приблизно зі 100 осіб уже прямує на підконтрольну територію. Завтра зустрічатимемо їх у Запоріжжі. 
Дякую нашій команді! Нині вони, разом з представниками ООН, працюють над евакуацією решти цивільних із території заводу».
 
Голова української переговорної групи Давид Арахамія та віцепрем´єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук підтвердили, що переговори за сприяння ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста й Офісу президента успішно завершились домовленістю щодо проведення операції з порятунку цивільних у бункерах "Азовсталі". 
 
 
 
До першої групи цивільних, яких евакуюють, потрапили діти, жінки й особи похилого віку.
 
Верещук зазначила, що евакуацію вдалося здійснити завдяки сприянню:
президента Володимира Зеленського,
генсека ООН Антоніу Гутерреша;
«Червоного Хреста»
української розвідки.
 
Наступний етап спецоперації – вивезти усіх інших. Адже на "Азовсталі" залишилося ще багато людей.
До речі, за словами Арахамії, це вперше над заводом припинили вогонь на 2 доби. Раніше росіяни постійно бомбили "Азовсталь". 
 
Як відомо: в пообіддя 1 травня міжнародні журналісти почали повідомляти, що з Маріуполя виїхали евакуаційні автобуси з 50 цивільними, яких повезли на територію, підконтрольну бойовикам невизнаного формування "ДНР".
 
Маріупольська міськрада 1 травня повідомляла, що нині можлива евакуація мирного населення з Маріуполя до Запоріжжя.
 
30 квітня командири полку "Азов", який бере участь в операції з оборони Маріуполя від російських окупантів, заявляли, що з бункерів заводу "Азовсталі" на територію, підконтрольну Україні, забрали близько двох десятків цивільних.
 
Генсек ООН Антоніу Гутерріш їздив на офіційні перемовини з президентом Зеленським до Києва, а перед цим зустрічався з російським президентом Володимиром Путіним у Москві. Він запропонував, аби місія ООН провела операцію з евакуації цивільниз з Маріуполя. Координаторка ООН із гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані 28 квітня виїхала до Запоріжжя для підготовки до евакуації з Маріуполя.
 
В Офісі президента наполягали, що Кремль відмовляється припинити вогонь і дозволити евакуацію цивільного населення з території "Азовсталі" на територію, підконтрольну українському урядові. 

Як повідомляла УМ, координатор  ООН з кризи в Україні Амін Авад закликав припинити  і зробити паузу у бойових діях у Маріуполі просто зараз для евакуації заблокованого у місті мирного населення.
 
Читайте також: генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш після візиту до Києва заявив, що Організація Об’єднаних Націй подвоїть свої зусилля для порятунку життів та зменшення людських страждань в Україні.