Збитки від російських бомбардувань розраховуватимуть за спецметодикою – Міндовкілля

12:06, 01.05.2022
Збитки від російських бомбардувань розраховуватимуть за спецметодикою – Міндовкілля

Екології України російські окупанти нанесли величезні збитки.

Значне забруднення атмосфери. спричиняють бомбардування та обстріли інфраструктурних об'єктів в Україні. У Міністерстві довкілля розробили спеціальну методику, яка дозволяє порахувати рівень викиду токсичних речовин та приблизні збитки.

 

Як інформує УМ, про це повідомили «Урядовому порталі».

 

Окупанти знищують житлові будинки, а також нафтобази, хімічні заводи, склади тощо.

 

"Обсяг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря за час ведення бойових дій на території України вже можна прирівняти до викидів одного металургійного підприємства за весь рік роботи", – прокоментував Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

 

Знищення запасів палива та промислових об'єктів також спричиняє значні збитки. Наприклад, згорання 100 тонн дизельного палива – це понад 3.6 млн грн. Пожежа на території 1 гектару лісу – понад 1,3 млн грн лише через викиди забруднюючих речовин у повітря.

 

У міністерстві наголошують про необхідність фіксації екозлочинів, аби коректно підрахувати збитки.

 

"Розробляємо алгоритми обрахунку заподіяної шкоди. Розширюємо показники, які оцінюються. Це і втрати лісового фонду; втрати надр; акваторії; збитки, завдані природно-заповідному фонду; водним ресурсам та водогосподарській інфраструктурі", – наголосив міністр.

 

Усі підтвердження збирають для звернення у Міжнародний суд ООН та притягнення окупанта до відповідальності.

 

Як повідомляла УМ, президент України Володимир Зеленський заявив про високі ризики припинення будь-яких переговорів із російською стороною, оскільки вони продовжують методично вбивати цивільних українців.