Бундестаг нарешті схвалив надання Україні важкого озброєння

13:04, 28.04.2022
Бундестаг нарешті схвалив надання Україні важкого озброєння

Німеччина має намір постачати Україні такі зенітні машини типу Gepard. (Фото: DW)

У Німецькому Бундестазі в четвер, 28 квітня, схвалили поставку зброї в Україну.

 

Як інформує УМ, про це 28 квітня повідомили видання Spiegel та DW.

 

За надання Україні зброї проголосувала, як опозиція, так і коаліція. Деякі німецькі парламентарі розкритикували Олафа Шольца за зволікання з наданням зброї для України.

 

Після тижнів суперечок опозиційний Союз і світлофорна коаліція СДПН, Зелених і ВДП у Бундестазі спільно проголосували за поставку важкого озброєння в Україну. Як йдеться в заяві, підписаній лідерами фракцій, це сильний сигнал відповідальності перед Україною та єдності проти загарбницької війни Росії.

 

"Парламентарі наголошують, що Німеччина твердо стоїть на боці України в її боротьбі за свободу. Підтримка права України на самооборону є важливою для захисту миру та свободи в Європі, а також для пошуку дипломатичного рішення", - йдеться у повідомленні.

 

Під час дебатів за надання Україні зброї лідер фракції Союзу Фрідріх Мерц (ХДС) різко розкритикував канцлера Шольца. Оскільки канцер тижнями уникав дискусії про поставки зброї і вагався.

 

Німеччина офіційно схвалила поставку Україні зенітних комплексів Gepard. Рішення оголосили у вівторок під час зустрічі представників понад 30 країн на американській авіабазі "Рамштайн" у ФРН. Канцлер Німеччини Олаф Шольц, якого розкритикували всередині країни й за кордоном за те, що його уряд не зміг поставити важке озброєння в Україну, пообіцяв надати протитанкові й зенітні засоби з німецьких військових запасів. Водночас він назвав їх "оборонною зброєю".

 

Як повідомляла УМ, австралійський уряд передає уряду України шість легких буксируваних гаубиць M777 калібру 155 мм та боєприпаси до них.