У Сибіру вирують неконтрольовані пожежі

17:26, 24.04.2022
У Сибіру вирують неконтрольовані пожежі

Пожежі в сибірських лісах не можуть загасити через брак літаків та рятувальників, які відправлені на війну з Україною

Лісові пожежі в Сибіру вийшли з-під контролю. Їх не можуть приборкати через нестачу військових, яких відправили на війну до України.
Площа пожеж цього року збільшилася вдвічі.
 
Як інформує Україна молода, про це , повідомляє The Independent. 
 
За інформацією джерела, лісові пожежі в Росії стають все більш частим явищем в регіоні з весни по осінь. Оскільки вони викидають величезну кількість вуглекислого газу в атмосферу Арктики, вони є основною причиною занепокоєння з приводу зміни клімату. Вчені неодноразово заявляли, що їх потрібно гасити якомога швидше.
 
Але цього року кілька пожеж, продовжують горіти, тому що багато військових частин, відповідальних за гасіння пожеж, були відправлені для вторгнення в Україну.
 
Джессіка Маккарті, дослідниця  клімату з Університету Майамі, штат Огайо, заявила: «Оскільки для великих пожеж часто потрібна військова авіація, щоб виявляти і перевіряти звіти з супутників, а також боротися з пожежами в Сибіру, сумнівно, що ці сили будуть доступні навіть влітку, якщо війна продовжиться».
 
Тож, за її словами, Путіну доведеться обирати – або більше пожеж у Сибіру, або передислокувати частину літаків та військових з війни в Україні.
 
«Грінпіс» Росії заявив, що площа лісових пожеж в країні вже вдвічі більше, ніж у квітні 2021 року.
Ця новина викликає особливу тривогу, оскільки лісові пожежі є частиною небезпечної петлі зворотного зв'язку в Сибіру за Полярним колом. Пожежі розтоплюють вічну мерзлоту, що призводить до викидів вуглекислого газу і метану в атмосферу.
 
Дим від пожеж огорнув Новосибірськ, Омськ та Красноярськ.
Особливий протипожежний режим запроваджено на території Воронезької, Калінінградської, Самарської, Курганської, Тюменської, Свердловської, Омської, Амурської областей, Забайкальського, Хабаровського, Красноярського країв, Хакасії, Туви та Бурятії.
 
Такий режим передбачає заборону відвідування лісів.
 
Як повідомляла УМ, путін та шойгу узгодили нахабні масові вирубки та продаж  українських лісів на тимчасово окупованих територіях нашої держави.