На Харківщині співробітники СБУ виявили прихований склад боєприпасів

10:12, 21.04.2022
На Харківщині співробітники СБУ виявили прихований склад боєприпасів

Масштаби "схронів" з боєприпасами - вражають. (Фото: Нацполіція)

На Харківщині співробітники СБУ виявили прихований склад боєприпасів, загальною вартістю 200 мільйонів доларів

 

Росія заздалегідь планувала використовувати Харків у якості «перевалочної бази» для подальшого наступу на українські регіони. Про це свідчить потужний склад боєприпасів, що був виявлений недавно на теренах області.

 

Як повідомила пресслужба СБУ, у цьому схроні посібники окупантів зберігали 60 повнокомплектних двигунів до бронетехніки.

 

Крім того, в окремих замаскованих приміщеннях було виявлено 26 керованих ракет класу «повітря-повітря». Таке майно входить до штатного озброєння військових літаків і гелікоптерів та використовується для враження літальних апаратів.

 

Тут же «знайшлися» 10 вагонів з різними комплектуючими для швидкого переміщення у бік лінії фронту. За даними спецслужби, усі ці деталі призначалися для ремонту російської техніки, підбитої у ході повномасштабного вторгнення в Україну. Уся вилучена партія озброєння піде на потреби ЗСУ і буде використана для захисту нашої держави. Як повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко, наразі вже відомо, що наявне на цьому складі обладнання було раніше викрадене з військових арсеналів.

 

А напередодні повномасштабного вторгнення власники складу мали намір піти на співпрацю з окупаційними військами та надати техніку для потреб ворога. Наразі СБУ встановила причетних до злочину і готується до їх арешту. Завдяки героїчному опору українських захисників, Харків дійсно виявився не по зубах окупантам, але рашисти не відмовилися від своїх руйнівних планів.

 

З початку війни не було жодного дня, аби ворог не обстрілював харківські мікрорайони з артилерійської зброї чи не бомбив з повітря. Кінцеву мету цього невігластва розкрив в інтерв’ю «Главкому» заступник голови ОВА Роман Семенуха. «Я схиляюсь до думки, що вони намагаються створити величезний «сірий пояс», - припустив він. – Навіть якщо ми їх відкинемо до російського кордону, до самого Бєлгорода, дистанція, з якої вони луплять «градами» (я вже мовчу про решту), буде достатньою, аби обстрілювати Харків. Мета – викликати паніку, аби люди тікали з міста і не поспішали повертатися». Втім мешканців Харківщини залякати не так вже й легко. Попри всі труднощі, життя і в обласному центрі, і в регіоні триває далі.

 

Як повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов, аграрії області наразі планують засіяти 80 відсотків орних земель, які військові вже звільнили від мін та розтяжок. «Не секрет, що є певні проблеми з добривами, пальним, але це вирішуємо, – сказав він. – Сьогодні для посівної компанії ми створили всі необхідні умови».

 

Як повідомляла УМ, створити «народні республіки», подібні до ДНР та ЛНР, Кремль планував і у західних областях України. Робота з повалення конституційного ладу почала проводитися  з літа минулого року.