Франція закликає ЄС до нафтового ембарго проти РФ

13:02, 19.04.2022
Франція закликає ЄС до нафтового ембарго проти РФ

Міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер "торпедує" ембарго на російську нафту. (Фото з відкритих джерел)

За нафтове ембарго Євросоюзу проти Росії активно виступає Франція. Крім того, її керівництво переконуватиме інші країни підтримати цей крок.

 

Як інформує УМ, про це заявив міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер у телеефірі повідомило агенство Reuters

 

Міністр сказав, що такий крок обговорюється серед заходів для нового пакету санкцій, а президент Франції Еммануель Макрон підтримує його.

 

"Сподіваюся, у наступні тижні ми зможемо переконати наших європейських партнерів припинити імпорт російської нафти", - сказав Бруно Ле Мер.

 

Макрон заявляв, що підтримує і газове ембарго. Для Франції це менш болючий крок, ніж для багатьох членів ЄС, з огляду на велику частку атомної енергії в її енергетичному секторі.

 

Президентка Єврокомісії раніше повідомляла, що шостий пакет санкцій ЄС може включити обмежувальні заходи щодо "Сбербанку" Росії, а також механізм нафтового ембарго проти Москви.

 

Втім, за її словами, блок не розглядає простої заборони на експорт нафти до європейських держав, тому що це призведе до дефіциту і зростання ринкових цін на нафту та зрештою – до посилення Путіна. Тож для санкцій проти цієї сфери розробляють спеціальні механізми. 

 

Відмова від російської нафти може бути особливим викликом для Угорщини, Словаччини та Болгарії, які купують цей ресурс переважно у Росії. Загалом російська нафта складає 25% серед нафтового імпорту Євросоюзу, тоді як газ - 40%.

 

Як повідомляла УМ, депутати ЄП закликають застосувати додаткові каральні заходи для Росії, запровадивши повне ембарго на російську нафту, газ, вугілля та ядерне паливо. Також закликають позбавити Росію членства «Великої двадцятки» та інших організацій.