З України за кордон вже не пропускають за внутрішнім паспортом

11:49, 18.04.2022
З України за кордон вже не пропускають за внутрішнім паспортом

Українців без закордонних паспортів висажують на пунктах пропуску. (Фото Дерприкордонслужби України)

Державна прикордона служба наголошує, що громадяни України для перетину державного кордону повинні мати виключно закордонний паспорт.

 

Відтак, вже не можна виїхати з України за внутрішніми документами, або іншими документами, за якими можна було ідентифікувати особу.

 

Як інформує Україна молода, про це нагадав речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко у понеділок.

 

У ДПСУ акцентують на тому, що саме закордонний паспорт допомагає легалізуватися в країнах Європи, куди слідують українці, які тікають від війни.

 

При цьому, прикордонники нагадують, що у перші тижні на кордоні спостерігалася гуманітарна катастрофа, коли тисячі людей штурмували кордон, сервісні центри не працювали, люди не мали змоги оформити належні документи тощо.

 

Відтак тоді приймалося рішення щодо пропуску громадян або за внутрішніми документами, або іншими документами, за якими можна було ідентифікувати особу. Але на даний момент такої авральної ситуації немає, тому людям варто дотримуватися визначеного порядку

 

«Хочу наголосити, що перетин кордону відбувається згідно з постановою уряду номер 57, де в тому числі зазначено перелік документів, за якими можна перетинати державний кордон, і додам що такого паспортного документу, як внутрішній паспорт не передбачено», - сказав пан Демченко.

 

І пояснив, що стосовно осіб, які їдуть з регіонів, де ведуться бойові дії, прикордонники можуть приймати окреме рішення, якщо такі люди не мають закордонного паспорту. Однак наголосив, що це завжди – винятки, рішення щодо яких ухвалюються, залежно від ситуації.

 

Крім того, у Держприкордонслужбі зауважують, що внутрішні українські паспорти не є підставою для легалізації за кордоном, тому радять покладатися на документ для виїзду за кордон.

 

«Також нагадуємо, що в період дії правового режиму воєнного стану можливий виїзд дітей до 16 років у супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, без  нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону», - додали у ДПСУ.

 

Раніше "Укрзалізниця" повідомила про випадки висадки пасажирів на кордоні через відсутність закордонного паспорту, тож у компанії порадили звертатися за роз'ясненнями до прикордонників.

 

Як повідомляла "УМ", за період воєнного часу з України за кордон виїхало понад 3,3 млн українців.