Воєнний стан: з-за кордону повернулося 870 тисяч українців

16:49, 12.04.2022
Воєнний стан: з-за кордону повернулося 870 тисяч українців

Внаслідок війни виїхали з України 3,3 мільйона людей. (facebook.com/STRAZGRANICZNA)

Вже понад 870 тисяч громадян повернулися в Україну від початку повномасштабного вторгнення росії. Більшість з них повертається в останні тижні, коли інтенсивність бойових дій в центральних областях знизилася.

 

Натомість виїхали з України 3,3 мільйона людей. Більшість виїхала у перші тижні війни.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко на брифінгу 12 квітня.

 

Відповідаючи на питання щодо перетину західного кордону України в обох напрямках, речник ДПСУ повідомив, що починаючи з 24 лютого загалом державний кордон в обох напрямках на ділянках з країнами ЄС, Молдовою перетнули 4 млн 300 тисяч громадян.

 

«Якщо говорити по виїзду громадян України, то ця кількість досягає 3,3 млн людей. По іноземцях – близько 350 тисяч», - повідомив Демченко.

 

За його даними, у перші дні війни в Україну повернулись приблизно 10 тисяч людей, більшість із них — чоловіки, які повертались, аби стати на захист Батьківщини.

 

Зараз щодня (!) повертаються 25-30 тисяч людей: і жінки, і діти, і літні люди.

 

«З ким у нас була можливість спілкуватися, вони кажуть, що бачать, що ситуація особливо в західних областях безпечніша і вони не можуть далі залишатися за кордоном, а готові повернутися до країни та залишатись тут», — сказав речник ДПСУ.

 

Пан Демченко стверджує, що зараз черг на в’їзд та виїзд з України немає. Є лише окремі пікові години, коли декілька десятків або сотень автівок очікують на перетин кордону.

 

До речі, за час повномасштабної війни прикордонники затримали 2,2 тисячі військовозобов'язаних чоловіків, які хотіли втекти за кордон.

 

Нагадаємо, на час воєнного стану чоловікам 18-60 років заборонено виїжджати з України. Водночас є і винятки: наприклад, виїхати можуть чоловіки, які самостійно виховують дитину або дітей до 18 років.

 

Як повідомляла «УМ», на початку березня на українсько-молдовському кордоні затримали групу з дев'яти осіб, серед яких син та онук співачки Софії Ротару - Руслан Євдокименко та Анатолій Євдокименко.