Захисників Маріуполя хочуть знищити - Зеленський

19:05, 16.04.2022
Захисників Маріуполя хочуть знищити - Зеленський

Маріуполь може врятувати потужне озброєння та перемовини— Зеленський (Фото Офісу президента)

Росіяни вимагають, щоб захисники Маріуполя склали зброю. Президент України Зеленський розповів, що необхідно зробити для порятунку «Азовців», які виявилися заблокованими. 
 
Як інформує Україна молода, про це він повідомив  в інтерв’ю українським онлайн медіа.
 
«Маріуполь. Ситуація дуже складна. Заблоковані наші військові, заблоковані поранені. Там гуманітарна криза, немає їжі, немає води, немає медикаментів. Тим не менше хлопці захищаються. І однієї подяки замало, тому тривають перемовні процеси.  Довіри до перемовників щодо Маріуполя, якщо чесно, немає. Ми домовлялися, що будуть гуманітарні коридори. Хотіли забрати поранених, наших жінок та дітей, але Росія відмовилась»,— зазначив президент.
 
Зеленський запевнив, що влада «на зв'язку з хлопцями, що на заблокованому заводі», розмови йдуть «на різних рівнях».
 
«Вони знають, що виконують найпотужнішу місію на сьогодні. Так ворог їх боїться, що кількість ворога перевищує в шість разів. Кілька кіл блокування Маріуполя є»,– говорить Зеленський.
 
За його словами, «азовці»– вже герої, і «ніхто би їм не заборонив зробити певні кроки».
 
Зеленський додав, що в Маріуполі є велика проблема з людьми, які зникли, бо росяни вивозять їх у невідомому напрямку. 
 
«Що може врятувати Маріуполь? Це потужне озброєння, яке треба надати якомога швидше. Друге – це питання перемовин. Режим припинення вогню дуже потрібен, щоб забрати поранених. Але це залежить від бажання Росії. Вони пропонують нашим людям здатися. Вони по-різному ставляться до наших військових. І є військові, яких вони ненавидять,  і навряд чи вони збережуть їм життя. Так, може бути Іловайськ».
 
Стало відомо, що у Маріуполі депутати від ОПЗЖ допомагали окупантам зірвати евакуацію населення.
 
Про це повідомляє Маріупольська міська рада.
 
«Після 2 березня розпочалися сильні обстріли. Було зупинено весь транспорт та розпочато підготовку автобусів до евакуації людей. Але російська сторона не дала режиму тиші. А потім автобуси розстріляли в депо один за одним", – розповів директор департаменту транспорту та зв'язку міськради Василь Клат.
 
За його словами, першого дня евакуації автобуси виїхали, але замість обіцяного режиму тиші були сильні обстріли, ворог робив усе, щоб змусити думати маріупольців, що їх кинули гинути
 
У мерії також розповіли, що маріупольські депутати фракції ОПЗЖ були причетні до зриву евакуації. Вони допомогли окупантам знищити весь транспорт для порятунку людей.
 
Як повідомляла УМ, російські окупанти планують 18 квітня остаточно перекрити всі в'їзди та виїзди з Маріуполя та влаштовують допити усіх чоловіків.