Понад 400 українців рашисти відвезли у табір у Пензенську область

16:26, 10.04.2022
Понад 400 українців рашисти відвезли  у табір  у Пензенську область

Чотири сотні жінок, дітей та немовлят росіяни утримують у спеціальних таборах в Пензенській області

російські окупанти у Пензенській області облаштували табір, де насильно утримують понад 400 українців, яких примусово депортували з Маріуполя.


Як інформує Україна молода, про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.


Вона сказала, що про табір їй розповіли росіяни, які підтримують Україну. Це установа закритого типу з кількома корпусами, обнесена парканом і під охороною, на в’їзді — контрольно-пропускний пункт. Свобода руху українців там обмежена, виходити з табору заборонено.


Зараз у таборі перебувають понад 400 громадян України, здебільшого жінки та 147 дітей різного віку, в тому числі  й немовлята. Днями очікують на прибуття ще однієї групи — близько 150 примусово вивезених з України людей.


«Наші громадяни перебувають у вкрай важкому та пригніченому стані. Не знають своєї долі, в який регіон рф та коли везтимуть. Жодної інформації їм не надають. Люди живуть у таборі вже кілька тижнів. Вони не мають необхідного одягу, взуття, навіть білизни. Фактично їх забрали з підвалів у чому були — в зимових речах», — наголошує Денісова. 


Вона каже, що в таборі катастрофічно бракує дитячого харчування та предметів особистої гігієни. Жінки готують самі з того, що їм видають. Самі ж депортовані українці говорять про відсутність базових речей для життя і неможливість у жодний спосіб зв’язатися з рідними або повернутися в Україну.


Венедіктова пише, що в Пензенській області діють ще три подібні табори, до яких ще в лютому перед війною вивезли мешканців окупованих територій Донецької та Луганської областей. Лише за той період під примусом було вивезено майже 90 тисяч жителів.


Як повідомляла УМ, військові  РФ силоміць вивезли 121 тисячу українських дітей-сиріт та тих, хто має батьків.


Читайте також: із  початком повномасштабного вторгнення в Україні зафіксовано понад 15 тисяч безвісти зниклих осіб.