Росіяни викрали 121 тисячу дітей з України - Денісова

14:40, 08.04.2022
Росіяни викрали 121 тисячу дітей з України - Денісова

Російські агресори викрадають дітей, розлучають їх з родинами та насильно вивозять з України (facebook.com/denisovaombudsman)

Військові РФ силоміць вивезли 121 тисячу українських дітей-сиріт та тих, хто має батьків.


Як інформує Україна молода, про це повідомила у Фейсбуці Уповноважена з прав людини Людмила Денісова. 


"Наразі відомо, що частину дітей вивезено окупантами з Маріуполя в Донецьк та в напрям Таганрога. Російські загарбники зазначають, що це діти-сіроти, проте усіх сиріт разом з дитячими будинками було евакуйовано з Маріуполя централізовано 24-25 лютого в перші два дні війни", – зазначила вона. 


Враховуючи, що російська дума за дорученням Путіна готується внести зміни до законодавства щодо прискореної процедури усиновлення дітей з Донбасу, заміна родини для дитини унеможливиться. 


"Україна не має відомостей про те, що діти, яких планують усиновити, мають статус сиріт або позбавлених батьківського піклування. Росія повторює сценарій 2014 року, коли нею було вивезено з окупованого Криму українських дітей так званим потягом надії для їхнього усиновлення", – зазначила вона. 


Денісова нагадала, що за незаконне викрадення дітей із Кримського півострова РФ було виключено із Європейської мережі омбудсманів з прав дитини. Вона звернулася до Комітету ООН з прав дітей, Комітету ООН з прав людини, Глобального Альянсу національних інституцій з прав людини (GANHRI) з закликом втрутитись в ситуацію з метою недопустити депортацію дітей та їхнє подальше незаконне всиновлення.


Як повідомляла УМ, станом на 29 березня в Україні через дії російських агресорів загинуло 144 дитини, ще понад 220 отримали поранення.