В Україні зникло безвісти щонайменше 15 тисяч людей

18:27, 09.04.2022
В Україні зникло безвісти щонайменше 15 тисяч людей

Найбільше людей зникло у Маріуполі. (Фото з відкритих джерел)

Із початком повномасштабного вторгнення в Україні зафіксовано понад 15 тисяч безвісти зниклих осіб. 


Як інформує Україна молода, про це заявила Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова в ефірі телеканалу «Еспресо».


«Щодо зниклих безвісти, у нас пораховано більше 15 тисяч  таких випадків. До нас звертаються громадяни, ми фіксуємо і чітко знаємо, де, хто, яке прізвище, якого року народження, де він зник», - уточнила Денісова.


Окремо вона зазначила, що наразі важко сказати точні дані щодо загальної кількості загиблих, зґвалтованих унаслідок повномасштабного вторгнення рф.


За словами омбудсмана, зґвалтування жінок, дітей, підлітків, хлопців, літніх людей - це окрема зброя рф проти українського народу.


«Вони роблять навмисне знищення наших дівчат, хочуть довести їх, щоб вони жодного чоловіка іншого до себе не підпустили, щоб узагалі українські діти не народжувалися», - сказала Денісова.


У Офісі омбудсмана зафіксовано багато випадків, коли зверталися  жінки і дівчата, які були зґвалтовані і наразі вагітні. Вони питають, що їм робити, як їм жити далі.


«У нас наразі є група психологічної підтримки, яка працює при Офісі Уповноваженого, і є телефон на сайті. Наші психологи і психоаналітики перевантажені такими випадками. І їм, скоріше за все, теж уже потрібна психологічна підтримка, щоб витримувати всі ці історії, які розповідають їм, і підтримати цих людей», - розповіла Денісова.


Окремо вона нагадала, що станом на суботу зафіксовано дані про 176 загиблих дітей унаслідок військових дій рф в Україні. 


Денісова зазначила, що якщо говорити загалом, то важко навіть уявити собі масштаби цих злочинів.


«Наразі звільняються міста Київщини, і ми бачимо і Бучу, і Бородянку, і Макарів, і Сумську область – Тростянець та інші, - але ви розумієте, скільки ми відкриємо для себе і для світу злочинів рф, коли буде остаточно звільнений Маріуполь?», - сказала український омбудсман.


У Маріуполі посилено працюють мобільні крематорії, які окупаційні війська РФ використовують для зачистки слідів своїх злочинів.

 

Також Денісова проінформувала, що на гарячу лінію Уповноваженого телефонують очевидці і повідомляють про те, що у Маріуполі відбувається зачистка – орки притягнули мобільні крематорії, збирають тіла загиблих українців, а потім спалюють їх. 


«Окупанти продовжують зачищати вулиці від тіл загиблих. Вже майже проведена зачистка в Лівобережному районі, районах приватної забудови "Парковий" і "Новоселівка", центральних вулиць", - повідомила Денисова.


Згідно з інформацією, якою володіє омбудсмен, російські військові розмістили крематорій в промисловій зоні складів на Володарському шосе в районі торговельного центру "Метро". Для зберігання тіл окупанти використовують великі холодильники промислових складів. 


Однак потужностей крематорію не вистачає, і тому вони розводять там багаття і спалюють наших громадян.  У лівобережному районі Маріуполя ця зачистка майже закінчена.


«Тобто, що роблять наразі ці рашисти? Побачивши, як світ відреагував на їхні злодіяння, скоєні в Бучі та інших містах, вони знищують тіла наших громадян, щоб не було доказів їх злочинів»,— зазначила омбудсман.


Як повідомляла УМ, уповноважена з прав людини Людмила Денісова зазначила, що військові  РФ силоміць вивезли 121 тисячу українських дітей-сиріт та тих, хто має батьків, у невідомому напрямку.