Євросоюз звинувачує Кремль у звірствах на Київщині

12:21, 04.04.2022
Євросоюз звинувачує Кремль у звірствах на Київщині

ЄС найрішучішим чином засуджує звірства, вчинені російськими збройними силами в ряді окупованих українських міст. (facebook.com/EUDelegationUkraine)

Європейський Союз офіційно звинувачує російську владу у скоєнні звірств на вже звільнених територіях у Київській області, які раніше перебували під контролем російських окупаційних військ.

 

Перш за все йдеться про місто-герой Буча, а також Гостомель, Ірпінь та інші.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля в понеділок, зробленій від імені всього Євросоюзу.

 

Зокрема, у заяві сказано, що ЄС найрішучішим чином засуджує звірства, вчинені російськими збройними силами в ряді окупованих українських міст, які зараз звільнені.

 

"Переконливі зображення великої кількості загиблих і жертв серед мирного населення, а також руйнування цивільної інфраструктури показують справжнє обличчя жорстокої загарбницької війни, яку Росія веде проти України та її народу. Масові вбивства в місті Буча та інших містах України будуть внесені до списку звірств, скоєних на європейській землі.

 

Російська влада відповідає за ці злочини, скоєні під час фактичного контролю над цим районом. Вони підпадають під дію міжнародного права окупації", - йдеться у заяві.

 

Офіційний Брюссель переконаний, що винуватці цих військових злочинів та інших серйозних порушень, а також відповідальні урядовці та військові керівники будуть притягнуті до відповідальності.

 

Європейський Союз підтримує всі заходи для забезпечення відповідальності за порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права в Україні з боку Збройних сил РФ, зазначається у заяві.

 

"Зокрема, ми повністю підтримуємо розпочате прокурором МКС (Міжнародний кримінальний суд – Ред.) розслідування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, а також роботу Комісії з розслідування УВКПЛ. ЄС надає допомогу Генеральному прокурору України та громадянському суспільству у збиранні та збереженні доказів військових злочинів", - заявив пан Боррель.

 

Нагадаємо, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у понеділок виступив за створення міжнародної комісії для розслідування подій у Бучі і інших районах Київщини, які він називає геноцидом.

 

Тоді як президент Франції Еммануель Макрон після звірств у Бучі виступив за посилення санкцій проти Росії  і запровадження обмежень на імпорт російської нафти і вугілля.

 

Посли ЄС у середу обговорять розширення санкцій проти Росії, серед яких можливість ембарго на російські енергоносії.

 

Як повідомляла «УМ», Президент Зеленський обіцяє, що в Україні створять спеціальну Книгу катів, до якої вноситимуть російських окупантів, причетних до злочинів в Україні.

 

Такий реєстр дозволить знаходити і карати російських нелюдів, які знущалися над цивільними мешканцями України і вбивали їх.