У Кремлі не побачили позитивних проривів після перемовин з Україною

14:49, 30.03.2022
У Кремлі не побачили позитивних проривів після перемовин з Україною

Дмитро Пєсков покоментував перемовини у Стамбулі. (Фото: kremlin.ru)

Речник президента РФ Дмитро Пєсков заперечив, що мирні переговори з Україною у Стамбулі дали суттєвий прорив. Однак серед позитивів він назвав те, що "українська сторона почала конкретно формулювати та класти на папір те, що вона пропонує".


Як повідомляє Україна молода, про це повідомляють "РИА Новости"


"Ми говорили про можливість у такі...числа проведення перемовин. Ось вони відбулися вчора. Тут нічого не скорочувалося, не урізалося", — сказав речник Кремля, відповідаючи на питання, чому перемовини, які мали тривати два дні, припинились за кілька годин.


Серед позитивних моментів він назвав те, що Україна запропонувала конкретні пропозиції, які готова "класти на папір".


"В іншому ми поки що не можемо констатувати проривів, чогось дуже багатообіцяючого", – сказав речник Кремля, додавши, що ще має бути проведена велика робота.


Він наголосив, що позиція Росії щодо припинення війни в Україні  (йдеться про так звану "денацифікацію", демілітаризацію, невступ до НАТО, визнання незалежності "ДНР", "ЛНР" та окупованого Криму у складі рф), не змінилася.


Пєсков повідомив, що пізніше голова російської делегації Володимир Мединський надасть додаткові роз'яснення з приводу перемовин з Україною. Відповідаючи на питання, навіщо треба було зупиняти хід так званої "спецоперації" в Україні, "якщо російська армія могла взяти Сталінград", Пєсков сказав: "Ніякого Сталінграда у нас у календарі немає. Головне – тут не повинно бути місця емоціям. Перемовинами займаються професіонали, треба їм довіряти".


У Стамбулі 29 березня відбулися перемовини української та російської делегацій щодо припинення війни, які тривали понад три години. Сторони розглянули питання Договору про гарантії безпеки для України. Ці пропозиції були надані російській стороні. У відповідь делегація РФ заявила про два кроки щодо ескалації ситуації.


Голова української делегації на перемовинах з РФ Давид Арахаміязаявив, що Україна готова розглядати концепцію набуття "укріпленого нейтралітету", як у Швейцарії або Ізраїлю.


Радник голова Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що одним з ключових питань, які обговорюють Україна та Росія під час перемовин, є договір про міжнародні гарантії безпеки для України.


За даними Генштабу ЗСУ, Росія виводить деякі свої підрозділи з території Київської та Чернігівської областей, але посилили штурмові дії на Донеччині.


Станом на 29 березня Росія втратила близько 17,2 тисячі осіб особового складу, майже 600 танків та 256 одиниць авіації.


Як повідомляла УМ, на  початку переговорів Росії та України перед делегаціями виступив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, який  закликав обидві  сторони до перемир'я.