Звільнений Ірпінь обстрілюють попри відступ окупантів на Київщині

18:23, 29.03.2022
Звільнений Ірпінь обстрілюють попри відступ окупантів на Київщині

Мер Ірпеня Маркушин каже, що мешканці приватного сектора категорично відмовляються евакуюватися. (facebook.com/markushinoleksa)

Міський голова Ірпеня Олександр Маркушин ще раз закликає евакуйованих мешканців міста-героя не повертатися до домівок, адже ворог все ще обстрілює його навіть з «Градів».
 
За його даними, у місті поблизу столиці зруйновано 50% будівель, зокрема, й критична інфраструктура. 
 
Як інформує Україна молода, про це мер Ірпеня сказав у спільному ефірі телеканалів.
 
Пан Маркушин також наголосив, що зараз влада максимально ще буде проводити  евакуацію мешканців для їхньої безпеки.
 
«Я хочу користуючись нагодою всіх попросити: поки не повертатися. Поки в місті небезпечно. Лунають постріли та обстріли, йдуть обстріли навіть із "Градів". На сьогоднішній день повертатися не можна. Я обов'язково всім скажу, коли можна буде повертатися", - сказав він. 
 
Також за його словами, евакуація проводиться, щоб влада отримала змогу працювати. Зараз стоїть завдання розмінувати територію, зачистити її від диверсантів, а також поховати всіх людей, які загинули і досі лишаються на вулицях понівеченого міста. Влада планує і шукати безвісти зниклих мешканців, написав згодом мер у соцмережах. 
 
За підрахунками мера, в Ірпені (переважно у приватному секторі) залишаються близько 3500-4000 людей. Вони категорично не хочуть виїжджати, але зараз влада переконує їх евакуюватися, оскільки ворог продовжує обстріли.
 
Згодом стало відомо, що російська делегація на переговорах у Стамбулі пообіцяла, що окупанти знизять бойові дії на київському і чернігівському напрямках. 
 
Зауважимо, що розвідка США вже фіксує відведення військ рф у цих регіонах. За словами джерел CNN, російські батальйонні тактичні групи (БТГ) вже залишають прилеглі території навколо української столиці.
 
Російські війська тепер відступають і у деяких районах на півночі України, ймовірно, щоб зосередити сили на півдні та сході. Розвідка США не виключає, що такий відступ може супроводжуватися бомбардуваннями з повітря та артилерійськими атаками на Київ.
 
"На думку США, це не короткострокові маневри для перегрупування, а довгостроковий крок, оскільки російський наступ на українські території з півночі провалився", - повідомляє видання. 
 
До речі, в Білорусі помітили рух колон російської військової техніки з боку українського кордону в тилові частини, це може означати, що росіяни відступають.
 
Як повідомляла «УМ», напередодні захисники України звільнили Ірпінь. 
 
У вівторок українська делегація оприлюднила деталі майбутнього договору міжнародних гарантій для України. В якому питання Криму обговорюватиметься з окупантом 15 років.