Російські окупанти зруйнували 140-річний храм Вознесіння Господнього

11:26, 29.03.2022
Російські окупанти зруйнували 140-річний храм Вознесіння Господнього

Орки знищили пам’ятку дерев’яної архітектури храм Вознесіння Господнього

Під час російського артилерійського обстрілу знищений храм Вознесіння Господнього у селі Лукʼянівка, який  належав до памʼяток дерев’яної архітектури. 


Як інформує Україна молода, про це написав Центр стратегічних комунікацій.


"Російський танк чотирма пострілами вщент зруйнував церкву", — пишуть на сторінці Центру.


За інформацією Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, з початку війни в Україні постраждали вже не менше 59 храмів. Зруйновані духовні споруди є щонайменше у 8 областях України: Київській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Луганській, Сумській, Харківській та Чернігівській.


Руйнувань зазнали також мечеті, синагоги, протестантські церкви, релігійні освітні заклади та адмінбудівлі релігійних організацій. Проте переважна більшість із зруйнованих сакральних споруд ‒ православні храми.


Центр стратегічних комунікацій додає, що нав’язливою ідеєю “руzzкого міра” є слідування “традиційним християнським цінностям”:


"Російські пропагандисти регулярно наголошували, що саме дотриманням традиційних цінностей росія у кращий бік відрізняється від “прогнилої Європи”. Прихід армії здичавілих в Україну продемонстрував усьому світу істинний зміст такої “духовності”. Російські військові виявилися вбивцями, гвалтівниками і мародерами, які знищують все на своєму шляху, навіть церкви та духовні споруди.


Храм Вознесіння Господнього побудували у 1879 році в селі Лук’янівка Броварського району Київської області. За більшовицької влади у 1930 році церкву закрили. Під час німецької окупації богослужіння відновили й з того часу храм жодного разу не закривався.


Як відомо, окупанти знищили церкву 1862 року в селі В’язівка Житомирської області. Також від дій російських загарбників постраждала Свято-Покровська церква в місті Малин і Свято-Успенський собор у центрі Харкова.


Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомляв, що "росіяни збираються знищити Софію Київську". Російська армія також обстріляла харківський будинок "Слово", де мешкали поети Розстріляного відродження.


Через російські обстріли постраждав Харківський художній музей. У Василівці на Запоріжжі військові РФ пограбували музей "Садиба Попова". Унаслідок обстрілів Харкова була пошкоджена будівля бібліотеки Короленка, а в Ізюмі росіяни зруйнували Меморіал пам’яті Другої світової війни "Атака".


Окупанти також знищили маріупольський Драмтеатр, де ховалися сотні людей і де видимими з неба літерами було написано "діти", обстріляли школу мистецтв у Маріуполі, де від обстрілів переховувались близько 400 людей та знищили Художній музей імені Архипа Куїнджі.


Як повідомляла УМ, предстоятель  Православної церкви України митрополит Київський і всієї України  Епіфаній заявляє, що наразі десятки громад та декілька монастирів добровільно приєдналися до ПЦУ.