Після вторгнення між українцями та росіянами стався глибокий розкол – Зеленський

01:36, 28.03.2022
Після вторгнення між українцями та росіянами стався глибокий розкол – Зеленський

Володимир Зеленський наголосив, що російські окупанти скоюють жахливі злочини. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський впевнений, що після початку повномасштабної збройної агресії рф проти України між українцями та росіянами стався глибокий історичний та культурний розкол, який навряд чи вдасться подолати в найближчі роки.

 

На його думку, це не просто війна, все набагато гірше.

 

Як інформує Україна молода, про це глава держави сказав в інтерв’ю представникам російських ЗМІ з YouTube-каналу «Зыгарь», телеканалу «Дождь», порталу «Медуза» та видань «Коммерсантъ» і «Новая Газета».

 

Це інтерв’ю одразу було заборонено роскомнадзором  на території рф.

 

За словами Президента, після 24 лютого українці почали ставитися до росіян значно гірше, було втрачено емоційну складову ставлення не лише до самої росії, а й до народу цієї країни.

 

Тоді як окремі росіяни були змушені залишити свою країну на знак протесту проти російського вторгнення в Україну, але більшість населення підтримує дії російської влади.

 

«Я вважаю, що це найстрашніше розчарування, яке відбулося. Розчарування, яке перейшло в ненависть народів. У мене немає відповіді, як це можна повернути, немає відповіді, чи повернеться це колись», – зауважив глава держави.

 

Володимир Зеленський наголосив, що російські окупанти скоюють жахливі злочини, знищуючи міста й села України, не залишаючи жодних інфраструктурних об’єктів.

 

«Заходять. Якщо місцева влада або хтось не хоче – місцеву владу викрали. Люди починають щось кричати – випалюється все», – зазначив він.

 

І додав, що такі дії провокуватимуть зростання ненависті українців до всього, що пов’язано з росією, зокрема до культури та мови цієї країни.

 

Президент порівняв жорстокість російських окупантів із тим, як виглядала окупація німецькими військами в часи Другої світової війни. Він пояснив, що нацисти намагались зберегти принаймні певний рівень порозуміння з місцевим населенням, щоби діставати їжу й засоби гігієни від них. Із російською окупацією українських земель, за словами Зеленського, нічого подібного немає, і відбувається просто тотальний терор і знищення.

 

«Найгірше для російської мови зробив володимир володимирович путін. Я вважаю, непоправну шкоду. Звичайно, люди соромитимуться за межами росії іноді говорити в будь-яких суспільствах російською. Таке було після війни, у результаті якої було визнано конкретного агресора у світі», – сказав Зеленський.

 

Він наголосив, що до війни частина українців лояльно ставилася до росії, проте нині, коли агресор зруйнував їхні міста та вбив рідних людей, таке ставлення змінилося на ненависть.

 

Верховний Головнокомандувач також заявив, що один український військовий б'є десять російських, бо перебуває на своїй землі та мотивований її захищати.

 

«Ми на своїй території їх б'ємо. Один наш військовий б'є десять російських, бо вони не розуміють, що вони тут роблять. От і все. А ці точно знають, що його дружина зараз у Польщі десь там, із дитиною. Або у Волновасі, її вчора розчавили. Ось тому сил стільки у цього народу, не тому, що він особливий. А тому, що трагедія у нас, і я намагаюся це пояснити.

 

Тому коли Росія каже: у документах має бути, що ви не будете військовим шляхом забирати Крим... Та не будемо ми його забирати військовим шляхом: людей шкода, наших шкода людей. Тому що підуть туди люди і будуть гинути. Та просто шкода.

 

Ви все одно нічого не зробили за ці десять років. Що там зроблено у Криму? Побудовані готелі, як у Дубаях, чи що? Який внесок зроблено? Що на Донбасі? Арену можна було запустити? Просто пробили її снарядом і вона стоїть. Та й неможливо це зробити, розумієте? Люди прийшли з іншою ідеологією», - сказав глава держави.

 

 

Як повідомляла «УМ», Президент Зеленський закликав росію вивести війська на позиції, на яких вони перебували до 24 лютого, щоб розпочати діалог із питання Донбасу.