До мирних переговорів з рф Банкова хоче залучити Китай

16:07, 24.03.2022
До мирних переговорів з рф Банкова хоче залучити Китай

У ОП вважають, що Китай спроможний допомогти зупинити війну

Офіс президента України вважає важливим залучення Китаю до переговорів із представниками росії, оскільки він може вплинути на Російську Федерацію і допомогти зупинити війну.


Як інформує Україна молода, про це розповів у інтерв’ю виданню «НВ» радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.


«Китай — це все-таки велика потужна країна, яка сьогодні має велику вагу у світі», – зазначив Подоляк, додавши, що головна цінність Китаю як потенційного учасника переговорів, полягає в іншому.


Радник Єрмака нагадав, що саме Китай зараз може спілкуватися з Російською Федерацією в такому форматі, щоб донести ті чи інші думки до російського керівництва. 


Справа в тому, зазначив Подоляк, що Росія, попри невдачі на полі бою, де вона за місяць війни не може нікуди просунутися, «досі вважає, що вона напівімперія чи як там вона себе бачить». Саме через таку позицію Кремля для України є дуже важливим, аби до мирних переговорів долучилася Китайська народна республіка.


Крім того, додав член української делегації на переговорах з Росією, Китай розуміє, в якому стані нині перебуває глобальна політика, тож він може оцінити усі можливі ризики від російсько-української війни – причому як для регіону взагалі, так і конкретно для Російської Федерації. У цьому полягає ще один плюс участі Китаю в можливому дипломатичному урегулюванні агресії Росії проти України.


Нагадаємо, голова Офісу президента Андрій Єрмак анонсував розмову президента України Володимира Зеленського та лідера Китайської народної республіки Сі Цзіньпіна, заявивши, що Китай є одним із наймогутніших світових лідерів, а Україна сподівається, що Пекін відіграє вагому роль у завершенні російсько-української війни.


Тоді ж Єрмак закликав США та Захід з одного боку і Індію та Китай з іншого об’єднатися і зупинити Росію, оскільки цілком очевидним є, що Кремль не зупиниться на Україні – і у випадку перемоги піде далі, що може спричинити нову світову війну. 


Як відомо,  Сі у розмові із президентом США Джо Байденом заявив, що Китай і Сполучені Штати, як дві світові наддержави, мають розділити на двох відповідальність за глобальний мир на планеті. 
 

Як повідомляла УМ, Китай заявив про об’єктивну й справедливу позицію щодо війни на території України та запропонував два аспекти розв’язання конфлікту. В усіх варіантах лежить принцип миру і дипломатичного врегулювання конфлікту.