ЄС удвічі збільшує військово-фінансову підтримку Україні

19:20, 21.03.2022
ЄС  удвічі збільшує військово-фінансову підтримку Україні

Своєю військово-фінансовою підтримкою ЄС підкреслює, що стоїть на боці України — Анналена Бербок. (Фото з відкритих джерел)

Допомогу для України на придбання озброєння ЄС збільшило до 1 мільярда євро.

 

Німеччина підтримує надання Україні додаткової зброї та європейського фінансування цих поставок. Уряд ФРН подбає про те, щоб німецькі виробники зброї швидко виконали замовлення Києва. 


Як інформує Україна молода, про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок, пише DW.


За її словами, на засіданні Ради ЄС у Брюсселі буде прийнято рішення підвищити фінансування поставок зброї і припасів Україні з боку Євросоюзу в два рази, до 1 мільярда євро. 


«Сьогодні ми приймаємо політичне рішення щодо подальшої військово-фінансової підтримки з боку ЄС для України: ми збільшуємо кошти на закупівлю техніки та озброєнь до 1 мільярда євро,— заявила Бербок,— тим самим ЄС хоче чітко підкреслити, що стоїть на боці України.


При цьому Бербок відмовилася називати деталі, щоб забезпечити безпеку цих поставок.


«Не можна говорити про це публічно, тому що це питання життя та смерті", - сказала вона.


Крім того, зазначила Бербок, всі, хто отримують вигоду від цієї війни, від цього режиму, вони та члени їхніх сімей будуть відповідно санкціоновані.


За її словами, дії росії в Україні дедалі більш жорстокі, а бомбардування мирного населення є цілком свідомими.


"Кадри, одержувані нами в ці години з України, просто розривають моє серце. Коли ми бачимо посилення бомбардувань саме цивільної інфраструктури, усвідомлені бомбардування лікарень, театрів, хоча відомо, що там ховаються мирні жителі, сім'ї. Вирішувати будуть суди, але для мене це чітко і однозначно - військові злочини", - підкреслила Бербок. 


У такій ситуації тим більш важливим є те, щоб світова спільнота, яка вірить у міжнародний порядок, що базується на правилах, ізолювала цей режим, підкреслила міністр.


Раніше міністр оборони ФРН Крістіне Ламбрехт заявила, що можливості Бундесверу щодо надання Україні озброєнь вичерпані, але є можливість замовлення українською стороною зброї безпосередньо у німецьких виробників.


Як відомо, перший транш допомоги у 500 мільйонів євро для потреб ЗСУ Євросоюз виділив наприкінці лютого. Уперше в історії ЄС було задіяно європейський механізм з підтримки миру.


Як повідомляла УМ, президентка Єврокомісії Урсула фор дер Ляєн повідомила, що перші  300 мільйонів євро екстреної макрофінансової допомоги з пакету в 1,2 мільярда євро надійшли до України від Європейського Союзу.