Маріуполь: більше 100 ворожих нальотів щодня і кілька тисяч примусово вивезених у росію містян

18:59, 20.03.2022
Маріуполь:  більше 100 ворожих нальотів щодня і кілька тисяч примусово вивезених у росію містян

Рашисти особливо жорстоко бомблять Маріуполь (Коллаж автора)

Однією із найболючіших точок у 25 день повномасштабної війни росії проти України є Маріуполь, який налічував понад 400 тисяч мешканців. Рашисти продовжують морити голодом, холодом і спрагою  та вбивати зброєю цивільних людей прифронтового міста, яке чинить опір загарбникам рф та маріонеткових її псевдо республік «лнр/днр» із 2014 року, коли росія почала війну на Сході України.


Портове місто Маріуполь Донецької області, промисловий центр металургії, із 13  квітня  по 13 червня 2014 року контролювалося проросійським терористичним формуванням «днр». Після звільнення ще зазнавало атак зі сторони загарбників. Утім  із 2015 року і до початку великої війни росії проти України 24 лютого 2022 року змогло відбудуватися і стати помітним культурницьким центром, із 1 березня опинилося у блокаді рашистських військ. 


Із 24 лютого рашисти із особливою люттю намагаються розправитися із непокірним Маріуполем. Орда військового злочинця путіна, зруйнувавши газо-, тепло-, електро-  і водопостачання,  застосували проти міста тактику облоги з блокуванням доставки їжі та ліків.


«За підрахунками Пентагону, російська авіація здійснює близько 200 літако-вертольотних вильотів на день на територію України, більше 100 припадає - лише на Маріуполь, - повідомляє у телеграм-каналі полк «Азов» 20 березня. - Літаки поперемінно літають над містом, скидаючи бомби кожні 10-15 хвилин. Окрім цього - постійні атаки з артилерії, танків, РСЗО... »


Опівдні  20 березня Маріуполь було обстріляно 4 кораблями військово-морського флоту росії. Після авіації, артилерії, різних систем та танків російські окупанти нищать місто важким озброєнням бойових кораблів.


Фактично лише Маріуполь зараз не дозволяє загарбникам пробити сухопутний «коридор» від рф до вкраденого росією вісім років тому українського Криму. Морські піхотинці та полк «Азов» мужньо відбивають атаки ворога і просять підтримки.


Захисники Маріуполя вважають, що саме це українське місто Приазов’я найбільше і в першу чергу потребує ПВО для припинення геноциду місцевих мешканців. Бо ворожа авіація унеможливлює порятунок цивільного населення. 


«Бомбардування здійснюються майже безупину, вдень і вночі. Їх мета - знищувати людей морально і фізично. Пілоти, що керують машинами руйнувань та вбивств, знають свої цілі, але продовжують скоювати жорстокі військові злочини», - зазначають азовці у телеграм-каналі «АЗОВ-Маріуполь». 


Весь світ бачив фото- та відеосвідчення варварських злочинних дій росії у Маріуполі: розбомблені лікарні; драмтеатр, у якому понад тисячу людей ховалися від бомбардувань; сотні житлових будинків... 


У суботу, 19 березня, окупанти скинули бомби на школу мистецтв міста, де від ворожих обстрілів ховались приблизно 400 людей, серед яких жінки, діти та люди похилого віку. Кількість постраждалих внаслідок чергової російської агресії поки невідома. Люди перебувають під завалами. Їм не можуть допомогти через постійний ворожий вогонь.


За останній тиждень -  незважаючи на те, що фактично режиму тиші не було -  відкритим коридором «Маріуполь – Бердянськ – Запоріжжя» виїхало 39 тисяч 426 маріупольців, повідомляє міськрада. Люди змогли прорватися із блокадного Маріуполя на власному транспорті.


Тим часом,  кілька тисяч маріупольців за останній тиждень було вивезено на територію росії, повідомив 19 березня міський голова Маріуполя Вадим Бойченко. Окупанти незаконно вивозили людей із Лівобережного району та сховища у будівлі спорт-клубу, де від постійних бомбардувань ховалося понад тисячі людей (переважно жінки та діти). У цих районах точилися бойові дії. Для збереження життів маріупольців Збройні сили України відійшли від місць масового скупчення людей, чим і скористалася сторона агресора.


Відомо, що захоплених маріупольців вивозили до фільтраційних таборів, де окупанти перевіряли телефони та документи людей. Після перевірки частину маріупольців перенаправляли до віддалених міст росії, доля інших залишається невідомою.


«Те, що сьогодні роблять окупанти – знайоме старшому поколінню, яке застало жахливі події Другої світової війни, коли нацисти насильно захоплювали людей. Складно уявити, щоб у ХХІ столітті людей насильно вивозили в іншу країну. Мало того, що російські війська знищують наш мирний Маріуполь, вони пішли ще далі і почали вивозити маріупольців. Всі військові злочини з боку росії мають отримати найжорсткіше покарання», - переконаний міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.


Навіть за офіційною інформацією, на тепер не менше трьох тисяч цивільних маріупольців позбавлені життя за 25 днів повномасштабної війни росії проти України.