Путін почав війну через страх перед Україною - Джонсон

18:29, 19.03.2022
Путін почав війну через страх перед Україною - Джонсон

Росія злякалася не не вступу України в НАТО, а української моделі у себе в Росії—Джонсон

Борис Джонсон вчергове наголосив, що Великобританія на боці України. Він вважає неприпустимим  нормалізувати відносини з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним після подій в Україні.


Як інформує Україна молода, про це пише The Telegraph.


“Намагатися нормалізувати відносини з Путіним після цього, як ми це зробили в 2014 році, означало б знову зробити ту саму помилку”,— зазначив британський прем´єр.


Також Джонсон наголосив, що глава Кремля розпочав повномасштабне вторгнення в Україну, не через занепокоєння щодо вступу країни в НАТО, а через свій страх перед нею та почуття загрози через «історичну близькість» двох країн.


Як інформує Україна молода, про це він сказав під час виступу на конференції Консервативної партії в Блекпулі, повідомляє The Guardian.


Він злякався України, бо в Україні вільна преса. В Україні були вільні вибори, і з кожним роком Україна просувалася — не завжди це було легко — до свободи, демократії та відкритих ринків, він боявся українського прикладу і боявся неочевидного докору до себе», — сказав Джонсон.


Також Джонсон відзначив, що дії Путіна пояснюються тим, що він злякався української моделі у себе в Росії й запанікував перед можливістю революції у Москві.


Він підкреслив, що "в путінській Росії вас посадять у в’язниці на 15 років лише за те, що ви назвали вторгнення вторгненням. І якщо ти виступиш проти Путіна на виборах, тебе отруять або застрелять".


Британський прем'єр наголосив: важливо, щоб вторгнення РФ провалилося, оскільки «Путін, який здобуде перемогу, не зупиниться на Україні». За його словами, успіх російського диктатора «стане зеленим світлом» для автократів на Близькому та Далекому Сході.


«Кінець свободи в Україні означатиме згасання будь-якої надії на свободу в Грузії, а потім у Молдові. Це означатиме початок нової ери залякування по всій Східній Європі — від Балтійського до Чорного моря… Це переломний момент для світу. Це момент вибору. Це вибір між свободою і гнобленням», — наголосив Джонсон. 


"З кожним днем героїчного опору України стає очевидним, що Путін зробив катастрофічну помилку", – сказав він. 
 

Як повідомляла УМ, прем´єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив, що після поразки росія має повернути Україні всі захоплені території та виплатити репарації. Він визнав, що Захід зробив помилку в 2014 році, коли вів мирні переговори, намагаючись нормалізувати відносини з росією у рамках нормандського формату.