Росія повернеться у 1917 рік - російський мільярдер Володимир Потанін

19:44, 10.03.2022
Росія повернеться у 1917 рік - російський мільярдер Володимир Потанін

Російський мільярдер Володимир Потанін застеріг, що конфіскація іноземних підприємств, про яку оголосив Путін, відкине Росію на сто років назад

Російський олігарх Володимир Потанін шокований останніми рішеннями Путіна конфіскувати підприємства іноземних компаній, що ідуть з ринку Росії. Він переконаний, що це відкине Росію на сто років назад.


Як інформує Україна молода, думка бізнесмена опублікована в Telegram-каналі «Норнікеля».


Мільярдер попередив, що Росія зіткнеться з глобальною недовірою інвесторів на десятиліття у разі конфіскації підприємств компаній, які оголосили про звільнення з російського ринку.


Конфіскація активів «поверне нас на сто років тому, 1917 року», попередив Потанін. Він також зазначив, що багато компаній, які оголосили про призупинення роботи в Росії, могли приймати рішення «дещо емоційно» і під «безпрецедентним тиском». На його думку, швидше за все вони повернуться, і варто зберегти для них таку можливість. 


Націоналізація, тобто викуп підприємств та обіг їх у держвласність, як правило, застосовується для реструктуризації цілих галузей, часто із подальшою приватизацією, додав співвласник «Норнікелю».


«Тому не впевнений, наскільки сьогодні доцільно говорити про націоналізацію активів закордонних компаній», – зазначив він.


Більш адекватним заходом він назвав ідею Мінекономрозвитку щодо передачі таких підприємств під зовнішнє управління, щоб власники могли зберегти власність, а компанії «уникнути розвалу».


До реагування на санкції з боку Заходу Росія, за словами Потаніна, повинна підійти «прагматично», щоб заходи у відповідь не створили труднощі для вітчизняної економіки. За його словами, якщо російських експортерів «видавлюють» із ринків, то вони «мають намагатися утриматися на них, а не добровільно відмовлятися від своєї участі».


«У порівнянні із загальною масою це дуже невелика частина, але через неї може з'явитися ризик крос-дефолту по всьому зовнішньому боргу, коли через невелику невиплату за відсотками з'являються юридичні підстави вимагати до негайного погашення весь обсяг боргу», – зазначив він.


Це повною мірою стосується і великих публічних компаній, тому необхідно внести корективи до чинної норми, вважає він.


Нагадаємо, 350 руб. за 1 євро. У Росії піднімає голову тіньовий ринок валюти.


Також, Китай хоче скупити частки здешевілих російських компаній, серед них – «Газпром».


Раніше, Центральний банк РФ заборонив банкам продавати валюту населенню в найближчі півроку. Також росіянам, які мають валютні рахунки, можна знімати не більше 10 тисяч доларів. Решту суми отримають тільки в рублях. Продати валюту можна без обмежень. 


Як відомо близько 2 години ночі 9 березня у Москві біля банкоматів вишукувалися довжелезні черги. Таким чином мешканці російської столиці намагаються зняти хоч якісь гроші. 


Як повідомляла УМ, велика російська мережа гіпермаркетів "Лента" обмежила кількість товарів, що можна купити за один раз або під час замовлення онлайн. Раніше про подібні обмеження оголосив найбільший російський рітейлер X5 Group (мережі «Пятерочка», «Перекресток», «Карусель»).