Кулеба по переговори з Лавровим: Україна не здалася і не здасться

13:45, 10.03.2022
Кулеба по переговори з Лавровим: Україна не здалася і не здасться

Дмитро Кулеба та Мевлют Чавушоглу під час зустрічі в Анталії. (Скріншот відео)

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після перемовин з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим в турецькій Анталії у четвер констатував, що прогресу щодо перемир’я немає.

 

Як повідомляє Україна молода, про це пан Кулеба заявив на пресконференції після зустрічі з міністрами МЗС Туреччини і РФ – Чавушогли і Лавровим.

 

За його словами, українська і російська сторона не домовилися про жодне припинення вогню. До того ж, російський міністр не обіцяв жодних гуманітарних коридорів для евакуації мешканців оточеного Маріуполя, де відбувається гуманітарна катастрофа.

 

Втім, МЗС України готове на нову зустріч у цьому ж форматі.

 

Дмитро Кулеба повідомив, що на переговорах закликав до розблокування гуманітарних коридорів для евакуації цивільних людей з Маріуполя та постачання до оточеного міста гуманітарної допомоги.

 

Він також вимагав встановлення 24-годинного перемир’я для вирішення найбільш критичних гуманітарних проблем.

 

Пан Кулеба підкреслив, що міністр Лавров не був уповноважений надавати гарантії з обидвох питань, але має передати запит української сторони військовому командуванню та колегам у російській владі.

 

«Я почув від російської сторони, що вони пов’язують припинення вогню з виконанням вимог Путіна на адресу України. Україна не здалася, не здається і не здасться!

 

Ми готові до дипломатичних рішень, але поки їх немає, будемо самовіддано захищати нашу землю від російської агресії», - наголосив український дипломат.

 

У свою чергу, Лавров заявив під час пресконференції в Анталії, що "сподівається на можливість зустрічі" президента РФ Володимира Путіна з президентом України Володимиром Зеленським.

 

"Це питання пропрацюють по білоруському треку", - сказав росіянин.

 

Вражає, що міністр закордонних справ Росії підтвердив, що бомбардування лікарні та пологового будинку в Маріуполі в середу було свідомим та цілеспрямованим рішенням армії РФ!!!

 

Ще й підкреслив, що вважає цей пологовий будинок військовою  ціллю.

 

"Кілька днів тому на засіданні Ради безпеки ООН були надані факти російською делегацією про те, що цей пологовий будинок давно захоплений батальйоном «Азов» та іншими радикалами, звідти вигнали всіх породіль, всіх медсестер, і взагалі весь персонал. Це була  база ультрарадикального батальйону Азов", - заявив Лавров не кліпнувши оком.

 

Втім, він визнав, що бачив репортажі з Маріуполя, які свідчать про рівно протилежне, адже  камери засвідчили, що породіллі були та отримали поранення. Але Лавров вважає їх маніпуляцією, бо у повідомленнях ЗМІ "не було уваги до другої сторони".

 

На обурення світу щодо цинічності бомбардування лікарні в МЗС Росії не планують звертати увагу. "Не вперше ми бачимо патетичні зойки з приводу так званих звірств, які чинять російські збройні сили", - маніпулятивно відреагував Лавров.

 

 

ДО РЕЧІ:

 

Дмитро Кулеба та Мевлют Чавушоглу під час зустрічі скоординували кроки задля припинення війни Росії проти України

 

Глава української дипломатії висловив вдячність Туреччині за політичну та гуманітарну підтримку України на тлі варварської війни Росії проти українського народу.

 

Він також поінформував свого турецького колегу про актуальну обстановку російського вторгнення, воєнні злочини та цілеспрямовані обстріли військами РФ цивільних об‘єктів в українських містах, внаслідок яких гинуть мирні люди, зокрема діти.

 

«Російські військові варварськи обстрілюють лікарні, дитячі садки, житлові будинки. Гинуть та отримують поранення цивільні люди. Особливо кричущим злочином є авіаційне бомбардування пологового будинку та дитячої лікарні в Маріуполі. Світ має рішуче діяти, аби зупинити воєнні злочини та злочини проти людяності з боку РФ», - наголосив глава МЗС України.

 

Міністри обговорили кроки задля припинення Росією бойових дій та війни на українській території. У цьому контексті Дмитро Кулеба подякував Мевлюту Чавушоглу за ініціативу організації зустрічі із міністром закордонних справ Росії.

 

«Україна прибула на переговори із сильною позицією. Завдяки незламності Президента України Володимира Зеленського, нашої дипломатії, наших Сил Оборони, всього українського народу та підтримці партнерів російські загарбники отримують гідну відсіч на всіх фронтах», - підкреслив Дмитро Кулеба.

 

Він окреслив три ключові питання, на яких Україна наполягає: «Негайне припинення вогню, поліпшення гуманітарної ситуації в Маріуполі, Харкові, Сумах, Волновасі та інших українських містах, виведення російських військ з території України».

 

Український міністр закликав Туреччину продовжити роботу з Москвою, аби вона припинила кровопролиття в Україні.