«Коли зʼявиться обʼєктивна потреба»: у Білорусі прокоментували час виведення військ РФ

10:42, 21.02.2022
«Коли зʼявиться обʼєктивна потреба»: у Білорусі прокоментували час виведення військ РФ

У Білорусі тривають військові навчання з військами Росії «Союзна рішучість — 2022». (Фото: mil.by)

Віктор Гулевич, начальник Генерального штабу Збройних сил Білорусі заявив, що війська Росії залишать країну «тільки тоді, коли в цьому виникне обʼєктивна необхідність».

 

Як інформує УМ, про це 21 лютого повідомила пресслужба Міноборони Білорусі у Телеграм.

 

«Неабиякою мірою це залежатиме також і від наших західних колег. Сили і засоби, які були розміщені у східноєвропейському регіоні, у тому числі поблизу державного кордону Республіки Білорусь, є одним із факторів», — сказав він.

 

Гулевич сказав, що продовження військових навчань із силами РФ у Білорусі викликане «наростанням військової активності біля зовнішніх кордонів» Росії і загостренням ситуації на Донбасі.

 

«Тому Республіка Білорусь має право вимагати відведення створених угруповань військ США та окремих країн-членів НАТО від кордонів Республіки Білорусь і союзної держави, та забезпечити контроль виведення військ заходами верифікації», — заявив Гулевич.

 

 

20 лютого у Білорусі завершилися військові навчання з військами Росії «Союзна рішучість — 2022». Сторони вирішили «продовжити перевірку сил реагування». Це означає, що війська РФ залишаються в Білорусі, хоча раніше голова МЗС Білорусі обіцяв повне виведення сил РФ після 20 лютого.

 

Держсекретар США і генсек НАТО заявили, що це говорить про підготовку РФ до нападу на Україну.

 

Загроза вторгнення військ РФ із Білорусі зберігається. Це підтверджує низка супутникових знімків і заява голови Міноборони Білорусі про створення спільного з Росією угруповання військ. За даними CSIS, біля кордонів України перебувають близько 190 тисяч військових, з урахуванням 50 тисяч солдатів Білорусі.

 

Як повідомляла УМ, військово-політичне керівництво України спостерігає за діями російських військових біля кордонів і чекає на «шаманську подію», яку в Кремлі запланували на 22 лютого (дата шести дзеркальних двійок – 22.02.2022).