Лукашенко і Путін продовжили військові навчання «Союзна рішучість-2022»

14:25, 20.02.2022
Лукашенко і Путін продовжили військові навчання «Союзна рішучість-2022»

Спільні військові навчання «Союзна рішучість-2022» поблизу кордонів України не завершилися. (Фото: mil.by)

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко і президент Росії Володимир Путін вирішили продовжити так звану «перевірку сил реагування Союзної держави».

 

Отже спільні військові навчання «Союзна рішучість-2022» поблизу кордонів України не завершуються 20 лютого, як планувалося раніше, а навпаки – РФ і Білорусь продовжать «грати м’язами».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив міністр оборони Білорусі Віктор Хренін у неділю, 20 лютого.

 

При цьому, саме у неділю глава оборонного відомства Білорусі нагороджував російських і білоруських військових на полігоні. Як правило нагородження учасників відбувається під час завершення навчань.

 

 

За його словами, рішення про «перевірку сил реагування Союзної держави» ухвалено спільно Путіним і Лукашенком «у зв'язку з наростанням військової активності біля зовнішніх кордонів Союзної держави та загостренням ситуації на Донбасі».

 

У повідомлені зазначено, що під час навчань «будуть ретельно опрацьовані етапи оборони Союзної держави, які не були охоплені з таким ступенем деталізації навчальними питаннями попереднього періоду перевірки».

 

Пан Хренін заявляє, що спрямованість «перевірки сил реагування» залишиться незмінною – «вона покликана забезпечити адекватне реагування та деескалацію військових приготувань недоброзичливців поблизу наших спільних кордонів».

 

В обґрунтувальній частині вина за ухвалене рішення покладається на сусідні країни, зокрема негативно оцінено підвищення «рівня готовності до застосування міжвидових формувань екстреного реагування НАТО з семи до п'яти діб», у разі «ескалації ситуації в Україні».

 

Також Хренін зазначив, що сусідні з Білоруссю країни «в екстреному позаплановому порядку «накачуються» найсучаснішою зброєю», при цьому пріоритет нібито «надається сучасним наступальним засобам». Висловлено підтримку позначуваним Кремлем «червоним лініям» у сфері безпеки, які названо «актуальними й для білорусів».

 

«З усього вищесказаного логічно випливає один висновок – в Європі дуже запахло порохом. Її цілеспрямовано підштовхують до війни», – підсумував міністр оборони Білорусі.

 

 

Перевірка сил реагування Союзної держави відбувалася в два етапи. На першому етапі (2-9 лютого) на території Білорусі було створено угруповання військ. Також відпрацьовувалася організація охорони та оборони важливих державних, військових об'єктів та повітряного простору.

 

Другий етап відбувається з 10 по 20 лютого. У його рамках, згідно зі сценарієм, відпрацьовувалися відбиття зовнішнього нападу, протидія тероризму, а також захист інтересів Союзної держави.

 

Як повідомляла «УМ», російські кадрові військові та спецслужби готують теракти, жертвами яких мають стати мирні жителі на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей.

 

Також агресор застосовує проти ЗСУ артилерію, яку навмисне розміщено в населених пунктах, щоб створити загрозу для мирних мешканців ОРДЛО.