Європарламент виділить Україні екстрену макрофінансову допомогу

09:25, 17.02.2022
Європарламент виділить Україні екстрену макрофінансову допомогу

598 депутатів Європарламенту проголосували за надання допомоги Украні у розмірі 1,2 мільярда євро

Європейський парламент офіційно схвалив пропозицію Єврокомісії  виділити Україні 1,2 мільярда євро допомоги. Тепер рішення має схвалити  Рада Євросоюзу для набуття ним чинності.


За рішення проголосували 598 депутатів Європарламенту, проти висловилися 55, ще 41 утримався.


Як інформує Україна молода, про це повідомила прес-служба Європейського парламенту. 


Перша виплата може надійти уже на початку березня.


Пропозицію про екстрену макрофінансову допомогу Рада ЄС внесла 1 лютого для "сприяння стабільності в Україні" на тлі геополітичної непевності. Анонсувала її ще в січні 2022 року голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. 


11 лютого пакет допомоги схвалили посли країн-членів ЄС.


Екстрена макрофінансова допомога Україні розрахована на 12 місяців і складатиметься з двох траншів по 600 мільйонів євро. Перший транш планують виділити одразу після схвалення. А видача другого траншу залежатиме від виконання кроків, узгоджених у Меморандумі про взаєморозуміння, укладеному між ЄС та Україною.


Урсула фон дер Ляйєн раніше вказувала, що цей кредит допоможе Україні покрити фінансові потреби, пов’язані з конфліктом.


Країни Заходу на тлі повідомлень про загрозу російського вторгнення в Україну надають фінансову та військову допомогу Україні.


Раніше США анонсували надання Украні гарантії суверенної позики в розмірі до 1 мільярда доларів  для підтримки програми економічних реформ і подальшої співпраці з Міжнародним валютним фондом.


А президент Франції Еммануель Макрон за підсумками зустрічі з Володимиром Зеленським 8 лютого оголосив про надання Києву 1,2 мільярда євро макрофінансової допомоги.


Як повідомляла УМ, Німеччина надасть  Україні 150 мільйонів євро допомоги для стабілізації економіки та виділить новий кредит.