Байден застеріг Путіна від вторгнення в Україну

00:09, 13.02.2022
Байден застеріг Путіна від вторгнення в Україну

Джо Байден попередив Путіна про наслідки. (facebook.com/WhiteHouse)

Президент США Джо Байден провів телефонні переговори з президентом РФ Володимиром Путіним у суботу ввечері.

 

Лідери двох держав понад годину говорили про безпекову ситуацію на тлі можливого вторгнення Росії в Україну.

 

І якщо Байден попередив Путіна про наслідку у разі агресії, то господар Кремля, навпаки, скаржився господарю Білого дому, що колективний Захід нібито не чинить "належний тиск" на Україну, яка не виконує Мінські домовленості.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у офіційних повідомленнях Білого дому і Кремля.

 

Так, Джо Байден під час суботньої розмови з Володимиром Путіним застеріг його від вторгнення в Україну й окреслив, що чекатиме на Росію у разі розв'язання війни.

 

Зазначається, що президент США дав чітко зрозуміти російському лідеру, що якщо РФ вторгнеться в Україну, то зазнає "швидких і серйозних втрат" завдяки діям Сполучених Штатів та союзників.

 

"Президент Байден закликав президента Путіна до деескалації та дипломатії", - йдеться у повідомленні Білого дому в соцмережах  в ніч на неділю.

 

У свою чергу, помічник президента РФ Юрій Ушаков розповів деталі телефонної розмови двох лідерів під час брифінгу, передає сайт Кремля.

 

«Президент РФ звернув увагу на небезпеку мілітаризації України, її накачування сучасною зброєю, чим цілеспрямовано займаються західні країни, тим самим заохочуючи можливі провокації українських силовиків як щодо Донбасу, так і щодо Криму», - сказав пан Ушаков.

 

Помічник Путіна додав, що під час телефонних переговорів Байден нагадав про можливі санкції проти Росії у разі ескалації, також президенти з ініціативи РФ обговорили мінські домовленості.

 

За словами Ушакова, Путін розповів Байдену, "як Київ саботує мінські угоди" і звернув його увагу на те, що Захід "не здійснює належного натиску" на Київ.

 

На думку помічника, "розмова пройшла в обстановці безпрецедентного нагнітання американськими офіційними особами істерії про нібито неминуче вторгнення Росії в Україну".

 

Відповідаючи на питання журналістів він додав, що у Москві не розуміють, «чому навколо пересування російських військ по своїй території (хоча й неподалік кордону з Україною) вже кілька місяців нагнітається напруга».

 

Мовляв, в останні дні і години ситуація доведена до абсурду.

 

Як повідомляла «УМ», в суботу міністр оборони України Олексій Резніков та Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у спільній заяві запевнили українців, що Збройні сили дадуть гідну відсіч окупантам, якщо ті наважаться на наступ.

 

На адресу ж ворогів вони коротко зазначили англійською: «Welcome to hell!» (Ласкаво просимо до пекла!).