РФ частково зняла морську блокаду України

09:46, 11.02.2022
РФ частково зняла морську блокаду України

Нахабності Росії немає меж - під виглядом навчань ВМС вони заблокували Чорне й Азовське моря.

Частково зняти морську блокаду України вирішила Росія.

 

Зокрема, Управління навігації і океанографії Міноборони РФ скасувало перекриття Азовського моря.

 

Прохід торговельним кораблям буде дозволено на північ від Керченської протоки під час маневрів ВМФ РФ.

 

Про це повідомив головний редактор видання BlackSeaNews Андрій Клименко.

 

Це видання два дні тому першим забило на сполох, спостерігаючи за документами, які оприлюднююють військові Росії.

 

Клименко увечері 10 лютого повідомив, що рішення зняти блокаду ухвалили у четвер. Редактор оприлюднив відповідне розпорядження росіян.

 

Він вважає, що на це вплинув безпрецедентний дипломатичний тиск на Росію з боку дипломатів, ЗМІ та міністра закордонних справ Великої Британії під час нещодавніх переговорів у Москві. Утім, Клименко зазначає, що повністю блокада не знята, бо йдеться тільки про вільну акваторію Азову, а Чорне море росіяни все ж плануют перекрити під час своїх маневрів.

 

Порти Чорного моря — це 95% українського експорту, а порти Азова — 5%. РФ готує якусь нову підлість, — написав Клименко на своїй сторінці у Фейсбук.

 

Нагадаємо, що Росія оголосила про проведення навчать та намір заблокувати частину акваторії Чорного й Азовського морів, а також Керченську протоку. МЗС України висловило протест та заявило, що це унеможливить судноплавство. Навчання мали відбутися з 13 по 19 лютого. РФ вперше перекрила б торговельним суднам майже все Азовське море і значну частину Чорного моря.

 

Відреагували на наміри РФ і Сполучені Штати.

 

Як повідомляла УМ, Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест Росії, яка під приводом проведення військово-морських навчань заблокувала частину акваторії Чорного та Азовського морів і Керченської протоки.

 

А міністр оборони України Резніков закликав партнерів не допускати у свої порти російські кораблі через грубе порушення міжнародного морського права.