Резніков закликав партнерів не допускати в порти кораблі РФ

19:47, 10.02.2022
Резніков закликав партнерів не допускати в порти кораблі РФ

Російські десантні кораблі прибули до окупованого Севастополя. (function.mil.ru)

Міністр оборони Олексій Резніков закликав світову спільноту дати «сильну відповідь» Росії на її дії в Чорному та Азовському морі.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила пресслужба Міноборони в четвер, 10 лютого.

 

«Росія продовжує активну мілітаризацію півострова Крим, продовжує використання тимчасово окупованої території як полігону. Наразі ми спостерігаємо і навчання, і накопичення зброї у зв’язку з цим, відведення та введення підрозділів збройних сил РФ, перекриття акваторій Азовського та Чорного морів «для навчань» – це тактика повзучої окупації моря, яку вони використовують давно», – цитує слова Резнікова пресслужба Міністерства оборони України.

 

Він також наголосив, що раніше партнери України показали сильну відповідь постачанням зброї.

 

«Якщо не буде спільної реакції світу на ці спроби тиску, то подібну тактику Кремль, і не тільки Кремль, може застосувати у всьому світі. Наші партнери показали сильну відповідь постачанням зброї. Наразі очікуємо не менш сильну відповідь: коли кораблі РФ не зможуть спокійно заходити в цивілізовані порти, вони зрозуміють ціну своєї нахабності», –.наголосив міністр оборони.

 

                                                                                            Карта ВМС ЗСУ.

 

У Міноборони також зазначають, що у такий спосіб РФ в черговий раз продемонструвала зловживання міжнародним правом з метою досягнення власних геополітичних цілей за рахунок інших суб’єктів міжнародного права, зокрема України.

 

«Вказані дії є черговою загрозою суверенітету України у її територіальному морі та суверенним правом у виключній морській економічній зоні. Перекриваючи рекомендовані морські шляхи, Російська Федерація практично унеможливила свободу судноплавства у вказаних районах та можливість суден вільно заходити в морські порти України, особливо в Азовському морі, що беззаперечно є порушенням як духу так і букви Конвенції ООН з морського права 1982 року», - йдеться у повідомленні оборонного відомства.

 

Як повідомляла «УМ», у четвер МЗС України висловило рішучий протест Росії, яка під приводом проведення військово-морських навчань заблокувала частину акваторії Чорного та Азовського морів і Керченської протоки.