Японія постачатиме газ у Європу в разі вторгнення Росії в Україну

10:44, 09.02.2022
Японія постачатиме газ у Європу в разі вторгнення Росії в Україну

Японія готова підставити Європі "газове" плече у разі російської агресії. (Фото: Kyodo News)

Варіант поставок зрідженого природного газу до Європи розглядає Японія, але це у разі, якщо Росія вторгнеться в Україну і спричинить енергетичну кризу в Європі.

 

Як інформує УМ, про це з посиланням на джерела в японському уряді 9 лютого пише Kyodo News.

 

«Уряд, імовірно, звернеться до японських компаній, що постачають зріджений природний газ, із проханням про співпрацю. Зараз він обговорює обсяг і терміни перенаправлення газу до Європи», — вказує видання.

 

Водночас наголошується, що спочатку Японія забезпечить достатню кількість газу для внутрішніх потреб.

 

Як зазначається, раніше США звернулися по допомогу з газом до Японії.

 

«Ми вивчимо, чи можемо ми щось зробити, не впливаючи на повсякденне життя людей», — заявив цього місяця міністр економіки, торгівлі та промисловості Коїті Хагіуда.

 

Однак деякі представники енергетичного сектора Японії вважають, що забезпечити надлишки газу в лютому буде складно через можливість різкого зростання попиту з боку населення.

 

6 лютого західні ЗМІ повідомили, що Росія стягнула 70% військ, необхідних для вторгнення в Україну. Два тижні тому військ було менше. Також там назвали ймовірні людські втрати внаслідок вторгнення.

 

За даними Міноборони України, на кордоні з Росією та окупованою частиною Донбасу наразі перебувають 140 тисяч російських військових.

 

США за вторгнення військ Росії в Україну погрожують РФ руйнівними санкціями, які завдадуть «непоправних втрат» російській економіці. Під санкції потраплять банківський сектор, Володимир Путін, «Північний потік — 2», РФ відключать від SWIFT, а Байден обіцяв, що російські банки не зможуть працювати з доларами.

 

Євросоюз теж попередив Росію про санкції та шукає альтернативних постачальників газу.

 

У МВФ заявили, що країни, які постраждають від санкцій проти Росії, можуть розраховувати на підтримку.

 

Як повідомляла УМ, канцлер Німеччини Олаф Шольц запевнив групу сенаторів США, що суперечливий газопровід «Північний потік-2» не буде запущений, якщо Росія вторгнеться в Україну.