Росія завершує підготовку вторгнення в Україну - WP

13:39, 06.02.2022
Росія завершує підготовку вторгнення в Україну - WP

Російські самохідні гаубиці «Мста-С-М2». (facebook.com/mod.mil.rus)

Керівництво Росії наблизилосядо завершення підготовки масштабного вторгнення в Україну, наразі до кордонів України стягнули 70% необхідних для цього військ.

 

За оцінками експертів, уразі наступу з України можуть втекти до 5 мільйонів осіб, що  спричинить кризу в Європі.

 

Як передає Україна молода, про це з посиланням на джерела в розвідці США повідомляє видання The Washington Post.

 

Згідно з оновленими оцінками військових і розвідки США, вторгнення РФ в Україну стане початком хаосу. Якщо Кремль вирішить напасти на нашу країну, це може призвести до загибелі та поранення 50 тисяч мирних жителів України та 25 тисяч наших захисників.

 

Видання вказує, що такі оцінки лунали під час зустрічі посадовців Білого дому з конгресменами та сенаторами. У зустрічі взяли участь міністр оборони Ллойд Остін, держсекретар Ентоні Блінкен та інші.

 

В адміністрації президента США повідомили про п’ять можливих сценаріїв нападу Росії. За даними ЗМІ, якщо президент РФ Володимир Путін обере найагресивніший сценарій, то він намагатиметься захопити Київ за два дні та усунути владу в Україні.

 

Очільник Об’єднаного комітету начальників штабів Марк Міллі вважає, що Путін може ухвалити рішення про вторгнення не раніше другої половини лютого. Тоді завершиться Олімпіада-2022 у Пекіні, а земля повністю замерзне (це полегшить переміщення важких транспортних засобів).

 

Проте залишається ймовірність, що Путін може спочатку перевірити реакцію Заходу. Зокрема, розпочати масові кібератаки, які паралізують українські електромережі та комунікації.

 

Якщо Кремль все-таки вирішить напасти, то він зможе захопити владу і Київ через два дні. Все це, передає видання, призведе до гуманітарної кризи.

 

Побоювання експертів зростають на тлі того, що РФ продовжує стягувати військових до кордонів України як зі свого боку, так і на території Білорусі.

 

"Станом на п'ятницю сім осіб, знайомих з оцінками, заявили, що для можливого штурму було збудовано 83 тактичні групи російських батальйонів чисельністю близько 750 осіб у кожній",- повідомляє видання.

 

 

Два тижні тому у РФ було 60 таких груп. Нинішня кількість військ біля кордонів України становить 70% від того, скільки всього Путін нібито хоче використовувати для вторгнення.

 

"Ці понад 62 000 військовослужбовців підтримуються десятками тисяч додаткових співробітників для забезпечення матеріально-технічного забезпечення, авіації та медичної підтримки. Офіційні особи США заявили, що російська присутність уздовж кордонів України налічує понад 100 тисяч осіб; один західний співробітник Служби безпеки назвав цифру в 130 тисяч осіб", - додали в The Washington Post.

 

Причиною можливого вторгнення РФ видання називає невдоволення Кремля через прагнення України в НАТО.

 

Росія нібито стягує ключові військові сили, до складу яких входять навіть підрозділи з будівництва мостів. До кордонів відправляють все більше військових, на своїх базах залишаються лише війська з дуже віддалених районів РФ, повідомляють журналісти.

 

За оцінками експертів, на які посилається видання, можливість для дипломатичного врегулювання ситуації все більше виключається.

 

"Росія також має від 20 до 30 бойових кораблів у Чорному морі і може здійснювати морські десанти вздовж узбережжя. Вважається, що Путін досі не прийняв остаточного рішення про вторгнення або про те, як далеко заходити...",- зазначили в The Washington Post.

 

Як повідомляла «УМ», Росія планує навчання з танками і артилерією біля кордону з Україною у найближчі дні.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін спить і бачить Україну окупованою