Українського посла МЗС Білорусі викликало «на килим» за проліт розвідувального безпілотника

12:23, 03.02.2022
Українського посла МЗС Білорусі викликало «на килим» за проліт розвідувального безпілотника

МЗС Білорусі в очікування українського посла - будуть "розборки". (Фото: DW)

Білоруське Міністерство закордонних справ викликало посла України через нібито перетин кордону українським безпілотником.

 

Як інформує УМ, про це 3 лютого повідомили на сайті МЗС Білорусі.

 

Ігорю Кизиму заявили «рішучий протест» у звʼязку з «цілеспрямованим» запуском безпілотного літального апарату з України на територію Білорусі.

 

«Згаданий український БЛА 24 січня 2022 р. незаконно перетнув державний кордон Білорусі, був зафіксований у повітряному просторі нашої країни та згодом примушений до посадки спеціалістами Збройних сил, — заявили в МЗС.

 

На основі аналізу даних бортової апаратури нібито встановлено, що його запустили з для «проведення нелегальної розвідувальної діяльності над військовим полігоном «Брестський». МЗС Білорусі звинуватило Україну у провокуванні ескалації ситуації в регіоні і закликало утриматися від «деструктивних дій».

 

У свою чергу, речник МЗС України Олег Ніколенко заперечив факт інциденту та назвав це черговою провокацією влади у Білорусі.

 

"На заміну міфічним "тонам зброї" прийшли "безпілотники". Україна не використовувала БПЛА. Закликаємо Мінськ не підігрувати дестабілізаційним діям Росії. Спокій на кордоні Білорусі та України в інтересах всього регіону", - наголосив він.

 

Провокацією назвали заяву Білорусі і в Державній прикордонній службі.

 

"Ми добре пам’ятаємо про контрабанду зброї з України, яку в РБ доставляли "тонами". І це відбувалося, зі слів Лукашенка, з регулярною періодичністю. Далі був "наглухо закритий" кордон. Тепер вони вигадали міфічні "безпілотники", наголосив речник ДПСУ Андрій Демченко в коментарі УП.

 

Він повідомив,  що білоруська сторона нещодавно надіслала лист, у якому зазначала про фіксацію за 500 метрів від кордону з Україною над територією РБ безпілотного літального апарату і що ними приймаються міри по встановленню приналежності БПЛА.

 

В офіційному листі прикордонники РБ не зазначали про незаконний перетин кордону чи можливу приналежність літального апарату.

 

У відповідь прикордонники України наголосили, що в зазначений суміжною стороною час та на вказаному напрямку БПЛА не використовувалися.

 

"Проте Білорусі тут головне не вийти на самих себе. Адже варто враховувати про спільні військові навчання РБ з РФ, які анонсувалися і проходять на території Білорусі. Можливо, вони спостерігали своїх же", - додав Демченко.

 

Нагадаємо, що стосунки з Україною загострилися після початку в Білорусі протестів проти переобрання президентом Олександра Лукашенка серпні 2020 року. Декілька учасників акцій загинули, тисячі були побиті, затримані та отримали покарання за рішенням суду. Україна, як і західні країни, не визнала Лукашенка у статусі президента Білорусі. У відповідь Лукашенко звинуватив Україну у причетності до організації та підбурюванні до заворушень в країні.

 

2 лютого у Білорусі стартував перший етап військових навчань «Союзна рішучість — 2022», який триватиме до 9 лютого. У них беруть участь щонайменше 30 тисяч військовослужбовців, а також сотні одиниць озброєння. На фоні скупчення понад 130 тисяч російьких військових на кордоні українська влада та її партнери побоюються, що навчання можуть бути використані для вторгнення.

 

Як повідомляла УМ, супутникові знімки (зроблені в другій половині січня та 1-2 лютого) компанії Maxar Technologies російських військ в Білорусі, окупованому Криму та західних областях РФ демонструють, як військові розгортають намети й збільшують кількість військової техніки, зокрема "Іскандерів".