МВС запобігло «кривавій» провокації на Банковій – Монастирський

11:42, 31.01.2022
МВС запобігло «кривавій» провокації на Банковій – Монастирський

Ігор Клименко і Денис Монастирський під час брифінгу в МВС. (Фото МВС)

Керівництво МВС і Нацполіції заявляє, що правоохоронці запобігли масовим заворушенням та насиллю по відношенню до поліцейських під час низки нібито проплачених акцій у низці міст України.

 

За словами міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського і голови Нацполіції Ігоря Клименка, перша акція мала відбутися у Києві під Офісом президента вже 31 січня, де «тітушки» мали розлити бутафорську кров.

 

Так, актор із учасників "акції" мав прикинутися пораненим (для цього мали привезти бутафорську кров), а інші – у медичних халатах – мали вдавати, що реанімують його.

 

Як інформує Україна молода, про це Монастирський і Клименко повідомили на спільному брифінгу в понеділок.

 

«Усього для організації заходу учасники групи отримали понад 1 млн грн, 200 фаєрів, 200 димових шашок, 20 шин, 10 вогнегасників, 12 радіостанцій та бутафорську кров», – повідомив пан Монастирський.

 

За даними МВС, все мало початися з виступу спікерів, далі “тітушки” повинні були “підігрівати” ситуацію, а спеціальні кодові слова мали стати знаком для початку зіткнень з поліцією.

 

Заздалегідь про акцію не повідомлялося, узгодження з поліцією не проводилося.

 

За словами голови Націонполіції України Ігоря Клименка, українців, які за гроші готові були б допомогти провести ці акції, підшуковав організатор.

 

У МВС повідомляють, що «насильницькі масові акції можуть використовуватися як елемент гібридної війни».

 

Зокрема, вчора у Києві була затримана група осіб, які планували масові заворушення в центрі столиці. За слвоами Клименка, правоохоронці вивчають зв’язки організатора з ОРДЛО і російськими спецслужбами. Слідчі вручають організатору і його помічнику  повідомлення про підозру і будуть просити про  арешт для них.

 

Мовляв, організатори планували зібрати до 5 тисяч учасників акцій, з яких до 1,5 тисяч мали складати "тітушки", які мали влаштувати бійки з правоохоронцями.

 

«Обов'язково мало бути насильство серед учасників мітингу, мала пролитися кров. Була заготовлена і бутафорська кров. Були зібрані група "медиків", які мали засвідчити "травмування" псевдоактивістів, щоб це показали на всіх каналах. Планувався підпал автомобільних шин, використання вогнегасників і салютів», - наголосив пан Монастирський.

 

Міністр акцентував, що це не мало нічого спільного з мирними акціями. За його словами, так само у 2014 році у Луганську, в Донецьку, у Криму росіяни проводили акції за участю псевдоактивістів, які провокували насильство і підбурювали інших громадян.

 

І додав, що ці акції планувалося провести в низці міст України, зокрема центральної України - Сумська, Чернігівська,  Полтавська і Черкаська.

 

Як повідомляла "УМ", раніше Петро Порошенко закликав владу на чолі з чинним президентом Володимиром Зеленським підписати символічний акт про об’єднання в умовах російської загрози.