Ситуація з енергоресурсами контрольована - Денис Шмигаль

17:01, 28.01.2022
Ситуація з енергоресурсами контрольована - Денис Шмигаль

Денис Шмигаль запевнив, що енергоресурсів на опалювальний сезон вистачить

Прем’єр міністр Денис Шмигаль відзвітував у Верховній Раді про два місяці опалювального сезону. Прем’єр запевнив, що і газу, і вугілля вистачить.

 

Як інформує УМ, про це передає прес-служба Кабміну в п'ятницю.

 

Україна має достатньо енергоресурсів, щоб стабільно пройти опалювальний сезон і всі споживачі забезпечені електроенергією. Крім цього, віялових відключень у цьому опалювальному сезоні не було і не планується.

 

Шмигаль розповів, що наразі працює 14 блоків атомних електростанцій. Крім того, на початку лютого заплановано завершення планового поточного ремонту енергоблока 4 Рівненської АЕС та включення його в мережу, що забезпечить роботу 15 блоків АЕС.

 

Паралельно з цим відбувається активне збільшення поставок вугілля на склади, його видобуток та імпорт. На сьогодні ми маємо близько 800 тисяч тонн вугілля, що вже вище, ніж було торік. Від початку року видобуток вугілля на українських шахтах зріс майже на 20 % проти цього ж періоду минулого року”, — зазначив Денис Шмигаль.

 

Також прем’єр-міністр зауважив, що загалом у І кварталі 2022 року заплановано постачання вугілля на склади ТЕС на рівні 6 млн тонн, а орієнтовні витрати вугілля складуть близько 5,5 млн тонн.

 

Крім цього, також планується збільшення власного видобутку газу, зокрема, 3,3 млрд кубічних метрів у І кварталі цього року. А у газових сховищах зараз є близько 11,5 млрд кубічних метрів газу.

 

«З 1 січня 2022 року ми збільшили гарантовані потужності для імпорту газу до України майже на 30 %. Тепер їхній загальний обсяг складає до 35 млн куб. м на добу”, — додав Шмигаль.

 

Глава уряду вкотре наголосив, що попри всі виклики та складнощі, влада змогла захистити українців від суттєвого зростання цін на енергоресурси на світових ринках. Також влада знизила тарифи на електроенергію, забезпечила сталість цін на газ завдяки запровадженню річних контрактів, виконала свою частину Меморандуму з місцевою владою щодо не підвищення тарифів на тепло й гарячу воду та збільшила субсидійну підтримку громадян.

 

Опалювальний сезон і тарифи: що відомо:

 

Проблема дорогих енергоресурсів стосується не лише тарифів для населення, а глобально всієїекономіки країни. У першу чергу страждає бізнес, а вже потім населення, ціни на товари та послуги для яких дорожчають.

 

Дефіцит добрив на ринку, що виник через високі ціни на газ може призвести до падіння майбутнього врожаю. Це, своєю чергою, спричинить ще більше підвищення цін на продукти.

 

Як повідомляла УМ, три українських підприємства, що займаються переробкою скла, припинили роботу внаслідок зростання цін на газ.