Видатному українському керамісту Якову Гніздовському – 107, фото

14:44, 27.01.2022
Видатному українському керамісту Якову Гніздовському –  107, фото

Яків Гніздовський та його роботи.

У цей день, 27 січня, в 1915 році народився митець зі світовим іменем Яків Гніздовський – художник, графік і кераміст.

 

Про це у четвер нагадує Україна молода.

 

Його твори зберігаються у Конгресовій бібліотеці, Бостонському музеї, Філадельфійському музеї, Університеті Вашингтона, збірці Нельсона Рокфеллера, а також багатьох інших приватних збірках та музеях світу. У 1961 – 1963 роках, його картини “Зимовий пейзаж” і “Соняшник” прикрашали кабінет президента США, Джона Кеннеді, у Білому Домі.

 

Митець вважається одним з наймайстерніших графіків світу. Куратор відділу графіки бібліотеки Гарвардського університету Пітер Вік називав ксилографію Якова Гніздовського “одним з найбільших і найоригінальніших здійснень в американському графічному мистецтві за останні тридцять років”.

 

 

Яків Гніздовський народився у с. Пилипче на Тернопільщині. Навчався в Чортківській гімназії, а згодом (з 1933) у Львівській духовній семінарії. Весною 1934 Яків Гніздовський був заарештований польською поліцією за приналежність до нелегального гуртка, пов’язаного з українським національним підпіллям, проте через деякий час був звільнений. У 1938 році вступив у Варшавську академію мистецтв, а після початку Другої світової війни – до Академії мистецтв у Загребі (Хорватія). У 1949 емігрував до США. У 1954 в Нью-Йорку відбулась перша велика персональна виставка робіт митця.

 

Він не вважав себе емігрантом, а лише “туристом, що не завжди з власної волі переїжджає з країни в країну”. Мандрівок та переїздів в біографії митця і справді було багато, хоч і не всі з них були вимушені.

 

Твори Гніздовського виставлялись у Токіо, Лондоні, Берліні, Мюнхені, Празі й Москві та були куплені для експозицій багатьох галерей світу (Бостонський музей, Філадельфійський музей, Бібліотека Конгресу США). У 1990 році виставка творів митця експонувалася в Києві. Помер митець у Нью-Йорку, але в листопаді 2005 року його прах було перепоховано на Личаківському цвинтарі Львова. В 1987 році у Новому Орлеані було здійснено посмертне видання всіх робіт митця. Тоді ж у Нью-Йорку вийшла монографія-каталог всіх графічних робіт.

 

 

Як повідомляла УМ, 18 січня, у 1864 народився автор багатьох пейзажів України та картин на теми історії та побуту українського народу Іван Сидорович Їжакевич.