В Україну із Польщі привезуть меч гетьмана Сагайдачного

15:58, 25.01.2022
В Україну із Польщі привезуть меч гетьмана Сагайдачного

В Україну для експонування привезуть меч Петра Конашевича- Сагайдачного (Фото з відкритих джерел)

Меч Петра Конашевича-Сагайдачного, що штурмував Москву й зберігається у Кракові, привезуть в Україну для експонування до вшанування 400-річчя смерті українського гетьмана.

 

Про це домовився міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко під час візиту у Каунас.


Як інформує Україна про це повідомляє сайт міністерства. 


"Всі охочі зможуть подивитись на пам’ятку вже цього року", - зазначили у міністерстві.


За словами Ткаченка, “після успіху з експонуванням Конституції Пилипа Орлика, продовжуємо цю успішну практику. Важливо, щоб українці наживо могли побачити безцінні для історії України пам'ятки. Рішення про привезення меча Сагайдачного в Україну вже усно погодив міністр культури та національної спадщини Польщі Пьотр Глінський. Попереду організація цього процесу”.


У Каунасі вдалось домовитись про принципову річ – започаткування культурних маршрутів Польщі, Литви та України. Робоча група буде створена вже цього року.


Також Ткаченко запросив міністрів Польщі та Литви до України, щоб вперше провести зустріч у межах Люблінського трикутника. 


Меч Петра Сагайдачного зберігається у зброярні Вавельського королівського замку, що в Кракові. Його в 1621 році майбутній король Речі Посполитої, королевич Владислав IV Ваза вручив Сагайдачному за внесок козаків у перемогу в Хотинській битві з армією Османської імперії.


Нагадаємо, до 30-річчя незалежності України в країну вперше привезли оригінал Конституції Пилипа Орлика, що зберігається у Швеції.

 

Як повідомляла УМ, у Києві у Національному музеї імені Тараса Шевченка виставлять відреставровану  картину «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною», яка була вивезена нацистами з України в роки Другої світової війни.