У Казахстані, Киргизстані та Узбекистані стався масштабний збій електропостачання

10:38, 25.01.2022
У Казахстані, Киргизстані та Узбекистані стався масштабний збій електропостачання

Енергетичний коланс пройшовся по трьох країнах Центральної Азії. (Фото: сайт Національна електрична мережа Киргизстану.)

Блекаут стався одразу в трьох країнах Центральної Азії (Казахстані, Киргизстані та Узбекистані) –  немає світла, води, блоковано життєзабезпечення

 

Як інформує УМ, про це 25 січня повідомила Національна електрична мережа Киргизстану.

 

Зазначається, що в адміністрації міста Алмати (Казахстан), де проживає більше двох мільйонів людей, заявили, що "відключення сталося по лінії KEGOC ("Казахстанська компанія з управління електричними мережами"). Спрацювали системи автоматичного частотного завантаження на підстанціях, роботи з перепідключення розпочато, додав він.

 

Відключення електрики відбулися у Шимкенті, Таразі, Туркестанській області (Казахстан), а також у столиці Киргизстану Бішкеку, у киргизстанському місті Оша та у столиці Узбекистану Ташкенті. Tengrinews повідомляє про відключення в Алма-Атинській, Жамбильській та Туркестанській областях Казахстану, без світла залишилися жителі деяких районів Чуйської та Іссик-Кульської областей Киргизстану.

 

У Міненерго Узбекистану заявили, що відключення електроенергії в Центральній Азії сталося через аварію на території Казахстану. При цьому в Міненерго Казахстану розповіли, що через енергосистему Узбекистану та Киргизстану сталося накидання потужності на транзит електроенергії 500 кВ "Північ-Схід-Південь Казахстану".

 

"В результаті стався аварійний поділ транзиту "Північ-Схід-Південь Казахстану" з погашенням значної частини споживачів Південної зони Казахстану. Обсяг обмежень становить близько 1500 мегават. Наразі системним оператором АТ "KEGOC" вживаються заходи щодо ліквідації аварії", — запевнили у міненерго.

 

Аеропорт Ташкента тимчасово перестав приймати рейси через перебої з електрикою. Аеропорт Бішкека перейшов на автономне енергопостачання.

 

Через відключення електроенергії у Ташкенті призупинено роботу метро.

 

Рух на дорогах Ташкента почали регулювати співробітники ДПС, через відключення електрики у місті також зупинилося метро, ​​пише "Газета.uz". По всьому Узбекистану через відключення насосних станцій не працюють опалення, каналізація та питне водопостачання.

 

Зауважимо, що Казахстан, Киргизстан та Узбекистан об'єднані в єдине енергокільце Центральної Азії. Проект єдиної енергосистеми був підготовлений ще за радянських часів.

 

Система керувалась Координаційно-диспетчерським центром у Ташкенті, яка дозволяла регулювати сезонні коливання попиту на електроенергію та воду. Зокрема, влітку Таджикистан та Киргизстан постачали сусідам надмірну електроенергію, а в зимовий час Таджикистан та Киргизстан накопичували воду у водосховищах та отримували електроенергію із сусідніх республік. 2003 року систему покинув Туркменістан, 2009 року з "енергокільця" вийшов Таджикистан.

 

Як повідомляла УМ, в Україні станом на ранок суботи 15 січня внаслідок ускладнення погодних умов (пориви вітру) знеструмлено 1 тис. 418 населених пунктів у 16 областях.