Білорусь розмістить на кордоні з Україною «цілий контингент армії» - Лукашенко

13:39, 24.01.2022
Білорусь розмістить на кордоні з Україною «цілий контингент армії» - Лукашенко

"Бацька" явно істерить і нагнітає обстановку поблизу кордону з Україною.

Олександр Лукашенко – невизнаний президент Білорусі –  заявив, що стягне на кордон із Україною "цілий контингент білоруської армії", мотивуючи тим, що нібито "українці почали стягувати туди війська".

 

Як інформує УМ, про це 24 січня повідомив ТГ-канал "Пул Первого", який обслуговує Лукашенка.

 

"Цього року проведемо навчання (спільно з Росією – УМ.) на півдні Білорусі. Це ще для нас важливо, тому що нам доведеться там розгорнути цілий контингент білоруської армії... І тут це не пов'язано з жодною окупацією. Ми просто хочемо захистити наш південний кордон", - сказав Лукашенко на зустрічі із головою Держприкордонкомітету Білорусі.

 

Він також заявив, що "подібним політикам (з контексту не зовсім зрозуміло, кому – ред.) слід звернути увагу на концентрацію військ не лише на кордоні Латвії, Литви, Польщі, а й України. Не ми першими почали звертати увагу на південний наш кордон. Українці почали стягувати туди війська. Не розумію, навіщо".

 

Нагадаємо:  Лукашенко заявив 19 січня, що на спільних білорусько-російських навчаннях, які планується провести в Білорусі у лютому, буде відпрацьовано протистояння на західному (Польща, Балтія) та південному (Україна) напрямку.

 

Пізніше було зроблено уточнення, що ці навчання стануть завершальним етапом раптової перевірки сил реагування Союзної держави Росії та Білорусі.

 

Раніше, у вересні, РФ та Білорусь проводили стратегічні навчання "Захід". За даними Міністерства оборони РФ, у них взяли участь близько 200 тис. військових, до 760 одиниць техніки та 15 кораблів.

 

На Заході експерти розглядають кілька можливих варіантів російської агресії проти України. Зокрема, в оприлюднених документах американської розвідки йдеться про те, що Росія може організувати вторгнення за участю сотні батальйонних тактичних груп, або 175 тис. військовослужбовців. Близько 50 таких груп вже розгорнуто біля України на півночі та сході, а також у Криму на півдні. Російські війська можуть також просунутися з Білорусі.

 

Як повідомляла УМ, із Далекого Сходу Росії в Білорусь направили два дивізіони зенітних ракетних систем С-400 «Тріумф».